måndag 3 januari 2011

Pereat Mundus av Leena Krohn

Håkan jobbar i ett forskarteam som sysslar med att spara över människors minnen till virtuella maskiner. Håkans medvetande har sparats över till en dator, och den nye Håkan har redan utvecklats och blivit mer intelligent än original-Håkan. Utan att få panik förnimmer original-Håkan en förskjutning av sin egen betydelse. Den nye Håkan uppmanar honom att släppa förankringen till sin köttsliga kropp, men Håkan tar avsked med orden:
- Det hinner jag inte nu. Min arbetsdag är slut.
Han får då det sakliga svaret:
- Adjö. Du trodde dig stå på evolutionens högsta pinne. Du trodde att stegen för alltid skulle vara så kort. Oj, det är en mycket flexibel stege. Tiden drar ut den som en girland. Den får allt fler pinnar, stegen reser sig allt högre.

Håkan är på väg att passeras av sin klon. Men Håkan är också en trädgårdsmästare i en värld som förbjuder alla växter utom nyttoväxter. Och en perfektionist på gränsen till vansinne. Han är en självsäker storebror, och en student engagerad i en rörelse för mänsklighetens frivillige utplånade. Och ett försöksdjur; en hybrid mellan människa, schimpans och get, med en rörande kärlek till poesi och klassisk musik. I berättelse efter berättelse dyker Håkan upp i ny gestalt, under nya förutsättningar och omständigheter. Det är underhållande och avväpnande att alla de här science fiction-historierna befolkas av en man/män med det prosaiska namnet Håkan.

En återkommande person som inte ändrar form är Doktor Keinolempi. Han är psykolog och ger terapi åt fobiker och patienter med sexuella problem. Men han vill inte möta dem utan tar emot deras frågor och besvarar dem via mail. Han behåller gärna den distansen, blir lätt irriterad på folks dumma problem och svarar dem gärna sarkastiskt. När Håkan vill diskutera jordens undergång frågar Doktor Keinolempi honom vilka bakomliggande trauman som orsakat de idéerna.

Varje berättelse är bara några sidor kort, men hinner vända alla begrepp upp och ned och skaka om Håkan på ett nytt sätt. Leena Krohn ritar snabbt upp ramarna för handlingen, och förlorar sig inte i detaljer. Men vad hon berättar och de lakoniska dialogerna ger precis lagom mycket information för att det skall svindla för ögonen. Jag är imponerad av Seija Torpenfält som har översatt från finska till en knivskarp och humoristisk svenska.

Fiat ars, pereat mundus säger någon i boken. Det betyder ungefär Skapa konst, låt världen förgå. 'ars' kan även betyda teknik. Så kan det gå, faktiskt.

Jag har en lista över böcker jag vill läsa, som jag har skrivit på i över tio år. Redan på andra sidan står Pereat Mundus av Leena Krohn. Jag hade sedan länge glömt vad det kunde vara för en bok. Döm om min förvåning när jag såg Pereat Mundus uppställd under science fiction i den eklektiska biblioteksfilialen intill röstbåsen i Kulturhuset i september! Jag lånade inte boken förrän i mellandagarna, för att ha gott om tid att läsa den och kunna lämna tillbaka den i tid. Men åh, så snabbt det gick att läsa den, alltför snabbt. Jag kunde inte hejda mig utan plockade upp boken så fort jag kom åt och läste tio-tjugo sidor till, som om jag plockade praliner ur en Aladdin-ask.

Vilken fantastisk bok, och vilken suverän författare Leena Krohn är! Den karga humorn och de självklara antagandena är perfekta inramningar till det som berättas, som ju är högst onormala händelser. Jag skall absolut leta reda på fler böcker av Leena Krohn. Jag är riktigt glad att hennes böcker finns på bibliotek så att fler kan få läsa dem och skakas om nästan lika mycket som Håkan.

Fler böcker av Leena Krohn:
Tainaron

7 kommentarer:

Hermia Says sa...

Aldrig hört talas om och det är en bok i en genre jag inte brukar lockas till, men nu blir jag ändå nyfiken. Roligt boken stod där i hyllan och gjorde sig påmind!

Jenny B sa...

Ja, jag bugar och tackar BIBLIOTEKARIERNA som köpte in boken och sedan ställde upp den! Tyvärr tror jag inte att någon annan än jag har lånat den sedan jag först såg den i september...

Hermia Says sa...

Hm.. hos oss står just den här boken i magasinet. Ska nog gå ned och damma den.

Jenny B sa...

Toppen! Grattis till alla som kommer att hitta den. :)

Vixxtoria sa...

Det här tycker jag också låter intressant (till skillnad från Hermia läser jag ju sånt här ibland). Kan dessutom slå några flugor i en smäll och läsa finländsk kvinnlig författare. Och noveller var det va? Inte så dumt ;-)

Jenny B sa...

Ja, små korta läckerbitar! Jag tror du kan älska den här boken, den har så skarpt språk och smarta idéer!

Vixxtoria sa...

Ja, jag har i alla fall skrivit upp den nu. Det låter ju som någon som jag kanske kanske skulle kunna få tag i på ett bibliotek nära mig. Det lär ju inte vara så många som lånat den i alla fall :-)