lördag 22 januari 2011

The Town

Ben Affleck har skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i The Town. Jag vill gilla honom och filmen, men det gör jag inte. The Town handlar om Charlestown, stadsdelen som frambringat de flesta och värsta kriminella gängen som rånar värdetransporter och banker i Boston. Ben Affleck spelar Doug MacRay, hjärnan i ett av de gängen, och filmen börjar med att de överfaller en värdetransport vid en bank de har övervakat. De är rutinerade och målmedvetna, och brutala vid minsta antydan till motstånd.


Särskilt Dougs barndomsvän Coughlin (Jeremy Renner) är snabb att reagera och slå eller skjuta först. När gänget diskuterar att deras tillfälliga gisslan kan ha sett något som kan sätta dit dem vill Coughlin röja undan henne, men Doug kliver emellan. Gisslan Claire Keesey (Rebecca Hall) är en vacker ung kvinna som Doug följer efter och till slut lär känna. Doug är ju en ganska smart och schysst kille, så de två faller för varandra. Men Affleck är inte tillräckligt bra för att jag också skall falla för honom. Jag får inga sympatier för honom, men jag accepterar filmens storyline.


Det uppstår spännande situationer när man undrar om Claire skall komma på att det var Doug och Coughlin som rånade henne, eller att polisen skall börja undra över deras relation. Adrenalinet sprutar i takt med kulorna vid de hårda skottväxlingarna, och under biljakterna på de trånga gränderna mellan stenhusen är det många karosser som kraschas. Action och spänning, alltså, speciellt den sista halvtimmen. Men jag hejar fortfarande inte på Doug och hans gäng. Jag hoppas inte att Doug skall lyckas med sin sista kupp, jag hoppas inte att han och Claire skall få varandra i slutet. Därför engagerar jag mig inte så mycket, jag vill bara veta hur det skall gå. Det är ingen dålig film, men inte något jag kommer att minnas länge.

2 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Jag funderade faktiskt på den här förra vecka men har dragit mig lite för att se den. Kanske ska hoppa i så fall..

Jenny B sa...

Den var litet mindre intressant än jag trodde. Jeremy Renner har ju nu nominerats till en Oscar. Visst är han bra i sin roll, men det räcker inte för att göra filmen riktigt sevärd, tycker jag.