lördag 20 februari 2010

Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Díaz

Så många drömmare, så många drömmar, och en så hård verklighet. Junot Díaz' bok är full av människor med drömmar, och det liv de får, långt ifrån vad de drömmer om. Oscar Wao, den store fantasy-nörden, har gett namn åt boken. Hans drömmar får näring av den science fiction och fantasy han läser, och han skriver och skriver egna berättelser som om de skulle kunna förändra världen omkring honom och all motgång han möter.

Kapitel för kapitel kliver berättelsen bakåt i tiden och berättar om Oscars mor, mormor och andra vars gener han delar. Dagdrömmar och önskedrömmar har fått dem att missa skolan, hamna i riktigt hemska situationer - och bli smarta och starka nog att ta sig ur dem igen.

I långa fotnoter berättas historien om Dominikanska Republiken, diktatorn Trujillo och de hänsynslösa överlevare som hans hårda styre skapade. Ibland när jag börjar tro att hela världen är full av människor med drömmar, dyker en av de hänsynslösa hantlangarna upp och krossar dem. Verkligen krossar dem, både drömmarna och människorna.

Jag förstår inte hälften av uttrycken på spanska i boken, men jag fattar tillräckligt, tror jag. Jag tycker också att det verkar som att boken är väl översatt till svenska; det livliga språket har en helt egen ton, massor av energi och flyter bra. I fotnoterna hinner de grova förbrytelserna bara räknas upp i ett halsbrytande tempo, men det är lätt att stanna upp ett ögonblick och tänka på hur mycket smärta och blod och människoliv varje dåd har kostat.

All den sorg och misshandel som boken är full av är vad jag minns mest efteråt, men boken är ändå lätt och givande att läsa. Den har humor och kärlek och en stark sympati för människorna den skildrar.

Andra böcker av Junot Díaz:
Drown

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Oscar Wao fångade mitt hjärta - boken hade så mycket mer än jag förväntade mig. Genialt skriven och den grymma historien som jag visste nästan inget om fick jag på köpet. Undra om jag inte har samma minnen som du - det är våldet som etsat sig fast i minnet.

Jenny B sa...

Ja, så mycket våld, så ondsint och så vanligt att det inte överraskar längre! Vilket tillstånd att leva i. Men ändå lyckas Oscar Wao till slut bli en superhjälte i sin egen värld.