torsdag 23 april 2009

A Man Without a Country av Kurt Vonnegut


Bitska sammanfattningar och personliga kommentarer var vad Kurt Vonnegut bjöd på i sina tidningskolumner. Tillsammans med några nya texter utgör de boken A Man Without a Country.

Händelser ur Vonneguts liv, jämförelser med andra civilsationer och betraktelser av samtiden knyts samman i rappa meningar och kanske litet väl tvära kast. Mycket är förenklat för att bli mer slagkraftigt, och det värjer jag mig ganska ofta emot. Jag håller med om mycket vad han säger, men våra versioner av sunt förnuft överlappar inte helt, så jag skriver inte under på allt vad han säger. Men det är riktigt kul att läsa om hans tid som SAAB-försäljare (och hur han kan ha sumpat sina chanser till ett Nobelpris), och historien om doktor Semmelweiss är väl värd att berättas igen och igen.

4 kommentarer:

Spectatia sa...

Det överlappar inte helt för mig heller. Typ som här.

Jenny B sa...

Aha! Tack för din input, Spectatia! Ja, han kommer med en hel del svepande och kategoriska uttalanden, och det gör sig ju bra som rappa kåserier. Fast ibland säger han till och med emot sig själv, i mina öron... Men jag beundrar hans formuleringskonst!

Glamourbibliotekaren sa...

Ah, Kurt! :) Han er absolutt veldig kategorisk, og man behøver jo ikke å være enig i det han sier hele tiden (han overdriver jo mye også), men det er noe med stilen og språket og forenklingen som virkelig treffer meg. Jeg anbefaler å lese noen av hans mer science fiction-pregede bøker også, f.eks. Cat's Cradle eller Timequake.

Jenny B sa...

Glamourbibliotekaren, du har helt rätt, hans språk och stil är verkligen svåremotståndliga! Jag skall helt klart läsa fler böcker av honom.