torsdag 30 april 2009

Kulturella ljuspunkter april 2009


Det är sista april, och jag minns alla intensiva Valborgsmässoaftnar jag firat i Uppsala. Något annat år vill jag åka tillbaka dit för en hel dags festande, men i år skall jag tänka tillbaka på allt spännande jag varit med om under april. Det har blivit ovanligt mycket klassisk musik den här månaden, och det är jag riktigt glad för.

Bästa bok
Försvinnarna av Jerker Virdborg
Av och till medan jag läste boken var jag irriterad på den, men den tog sig in i mina hjärnvindlingar och gömde sig där.

Bästa film
men Monsters vs. Aliens i 3D var också jättebra!

Bästa teater
I väntan på Godot på Stadsteatern var verkligen så bra som alla säger.
På andra plats - fastän jag fnyser åt budskapet så slås jag till marken av genomförandet: Ulrike Maria Stuart på Teater Tribunalen.
Och likaså på silverplats, den starka, roliga och tankeväckande Fem gånger Gud på Stadsteatern.

Bästa konsert/musikupplevelse
Jag vill inte göra egna kategorier för balett och opera, så här kommer en lång lista på vacker musik jag har hört OCH sett:

Jag är så lyckligt lottad som fått vara med om allt det här! Hoppas att ni som läser också haft fina upplevelser i april, och vill berätta om det!

3 kommentarer:

Hermia Says sa...

Ibland när jag läser dina inlägg tänker jag "hur hinner du?", fast mest av allt tänker jag att det är fantastiskt att du är sådan att du verkligen tar del av all denna kultur! Du verkar kunna konsten att oftast välja ut det bästa! Du förmedlar oftast en så positiv känsla kring dina upplevelser. Om jag levde i Stockholm hoppas jag att mitt engagemang skulle vara lika stort som ditt!

Men nu har jag ju mitt Gävle med dess inte obegränsade utbud... Mitt april:

Månadens bästa:
Film: "Margot at the wedding" överraskande udda med Nicole Kidman. Men maken och jag sitter frustrerade i soffan och försöker minnas en annan riktigt bra film vi sett. Kommer dock inte på vilken...

Bok:
"Sonetjka" av Ljudmila Ulitskaja. Hoppas fler av hennes böcker översätts till svenska...
"Ensamhetens vin" av Irène Némirovsky
Och så upptäckten av poeten Eva-Stina Byggmästar

Utställning:
Prerafaeliterna på Nationalmuseum tätt följd av några av utställningarna under påskhelgens Gästrik konst. Särskilt den hos Lars och Maria Westerman. Inte varje dag man ser konst i uthus, på ladugårdsväggar...

Jag har också en egen ca kulturkvart till och från jobbet - flera skulpturer finns att vila ögonen på efter vägen.

Teater/Konsert:
La Traviata, som väl också blev det enda av det inslaget under april.

Missar:
Att jag inte kunde se varken visningen av Dramatens uppsättning av Bernardas hur på filmduk på Gävle teater, eller gästspelet av Victoria Benedictssons Den bergtagna...

Det var väl det...
Hoppas fler fyller på med månadssummeringar!

Glamourbibliotekaren sa...

Oioi, hva har jeg egentlig gjort i april?!

Jeg leste ferdig Breakfast of Champions av Kurt Vonnegut - det får bli månedens bok...

Jeg har ikke vært på kino en gang! Men jeg så Ferris Bueller's Day Off på tv.

Jeg tror faktisk ikke jeg har vært på en eneste konsert... JO, jeg har hørt Leif Ove Andsnes spille Beethoven på universitetsbiblioteket, i forbindelse med presentasjonen av programmet til Risør Kammermusikkfestival.

Men jeg er halvveis i Six Feet Under-sesong 4, over halvveis i Love Boat-sesong 1, snart ferdig med første sesong 30 Rock, og fryder meg over My Name Is Earl-sesong 4.

Og jeg har sett mange mange vakre blomster i april... Våren er jo naturens egen kunstutstilling! :)

Jenny B sa...

Hermia, ibland tittar jag på listan av poster, och undrar jag också hur jag hunnit... Men som du säger, Stockholm har ett fantastiskt utbud, och jag gör allt jag kan för att hinna med. Du verkar också ha gjort det bästa av din tid! Jag vill också se Margot at the wedding, och böckerna du läst låter riktigt intressanta.

Glamourbibliotekaren, du har rätt i att grönskan i april är en vacker syn. Och bra TV-serier är en upplevelse. Jag längtar efter att se om Six Feet Under, My Name is Earl och 30 Rock!