söndag 29 september 2024

The Shape of Things to Come av H. G. Wells

The Dream Book of Dr Philip Raven
är skepnaden under vilken H. G. Wells presenterar en historia om världens utveckling från 1930-talet och fram till år 2106. Sagde Dr Raven skall ha intresserat sig för Wells berättelse om tidsresor och att se in i framtiden och diskuterat det med honom, så efter hans frånfälle år 1930 föll manuskriptet i H. G. Wells händer.

Boken börjar med att ganska gediget grunda sin historia i samtiden för dess utgivning, 1933, med ett par tillbakablickar till andra signifikanta historiska händelser som Westfaliska freden och Versaillesfördraget. Helt riktigt extrapolerar Wells från missnöjet från den tyska sidan och rörelser i samtiden, nazism i Tyskland och fascism i Italien. Det uppstår till och med ett krig, utlöst av misstag i ett spänt läge av att en nazist skjuter en polsk-judisk man. Men trots att detta krig drar in ett antal europeiska länder växer det inte till ett världskrig - i boken finns det bara ett Världskrig.

Efterverkningarna av det kriget och de följande oroligheterna blir grymma då inga stater förmår att bygga upp sina samhällen igen. Fattigdom, arbetslöshet, personrån och andra brott plågar befolkningen runt om i världen till den grad att man ändrar sitt beteende i offentligheten, men därefter också till att skydda sig så väl att rån blir lönlösa och brottsfrekvensen går ned.

Det är ofta intressant att läsa visioner om framtiden från gångna tider, eller kanske snarare att utläsa dem från den science fiction som skrevs då. Tongångarna från The Shape of Things to Come är litet svårare att smälta då de är så auktoritativt skrivna - det är ju en historiebok, som konstaterar fakta - men med facit i handen har tagit så fel. Det gäller även då man bortser från konkreta skillnader i historiska händelser och istället bara ser på vad vi lärt oss om människans natur under 1900-talet och framåt. Det är många gånger som Wells frammanar en mänsklighet som när den blir upplyst utan större motstånd lägger ifrån sig dåliga vanor, slutar kriga och råna varandra, och med hjälp av vetenskaplig undervisning når en högre grad av förfining som sedan under rätt ledning stabiliseras och håller i sig år efter år.

Denna rätta lednings tillkomst är också svårsmält av flera anledningar. H. G. Wells nittonhundratal bjuder på delvis raka motsatsen till vad vi faktiskt fick: sammanbrott i kommunikationer som telegrafi och telefoni, nedgång för fotograferandet och förfallande tågnät (OK, ett rätt där). Istället bildas en allians av rådiga piloter från hela världen (det vill säga Europa och Amerika), vilken utvecklas till ett Dictatorship of the Air. Men en välvillig diktatur! Medelst gaser som söver ned men inte dödar tar denna sammanslutning makten över hela världen, skapar en världsregering, förbjuder religioner och profit, river och bygger om alla städer, och lotsar mänskligheten till sitt upphöjda slutmål. Allt detta utan större eller särskilt blodiga protester. Vad vet jag, jag är ju bara kvinna, och efter att vi fick rösträtt så bidrog vi faktiskt inte alls till politik eller vetenskap. Men låt mig säga att trots att resan mot en klok och upplyst världsmedborgare låter tilltalande så är den stillsamma, enhetliga världen som målas upp inte alls lockande.

Inga kommentarer: