När en begåvad konstnär följer sin egen intuition kan hen hamna helt utanför tidens strömningar och kotterier, och för senare tiders bedömare framstår det som ytterligare ett styrkebevis. Visst såg och målade man riktigt spännande saker kring förra sekelskiftet och första halvan av nittonhundratalet, men Stefan Johansson hade hittat sin fascination och själv utvecklat en teknik för att visa sina visioner på målarduk. Det var det elektriska ljuset, från gatlyktor i skymning och i dimma, eller från lampor under lampskärmar i halvdunkla hem, som just han såg och fångade för sina åskådare, och det är fint att få se dem i salar med förtäckta fönster på Thielska galleriet.
Idag är vi vana vid elektriskt ljus överallt, färg och intensitet på lamporna varieras och diskuteras, och år för år blir de billigare i drift och pryder allt fler ställen. Stefan Johansson (1876-1955) var i princip årsbarn med det elektriska ljuset, och under sin livstid lär han ha sett tidigare mörka gator och rum lysas upp av den nya tekniken. Hans tavlor hjälper oss att känna den rättmätiga förundran över det klara, fasta skenet från gatlyktornas raka konstruktioner. Och ändå kan detta ljus mjukna i kvällsdiset, eller genom dimmans prisma glittra i dämpade regnbågsfärger.
Naturen själv kan förstås bjuda på lika fascinerande fenomen, och annan minnesvärd skönhet.
Med lampornas intåg i hemmen blev även vinterkvällarna längre. Det är roligt och givande att se hur Stefan Johansson utforskar ljuset och skuggorna från lampskärmar som ställs snett.
Ett återkommande motiv för Stefan Johansson var den älskade modern.
Porträttmålningar var en viktig inkomstkälla. Porträtten är en intressant blandning av idealiserande skönhet och iakttagelser av mänskliga skavanker. Från ljus-målningarna lånar de den mjukhet som Stefan Johansson fann, och de välvalda färgharmonier som kunde vara både ljusa pasteller och dova ädelstensskalor, upplysta inifrån.
Utställningen på Thielska Galleriet samlar många av Stefan Johanssons tilltalande målningar och är mycket väl värd ett besök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar