onsdag 31 juli 2024

Twisted Metal

Än en gång, ut i postapokalypsen och slåss för ditt liv i en TV-serie baserad på ett dataspel! Såg vi inte det nyss? Men Twisted Metal är baserat på bilskjutspelet med samma namn, och därför följer vi John Doe som bränner fram längs vägarna i sin älskade kärra Eveline. Han är en Milkman, som levererar paket åt andra med hög risk för sig själv. Ute i det krackelerade samhället finns vägpirater som gärna tar dina varor och lämnar dig mer eller mindre trasig, eller kanske har ihjäl dig bara för skojs skull. 


Till de senare hör den mordiske clownen Sweet Tooth som dundrar fram i en förstärkt glassbil. Sweet Tooth är galet otäck men också underhållande att följa, så att han återkommer i flera av avsnitten är tacksamt både för oss tittare och för de skrämda stackare han är litet hygglig mot under resans gång.


Så finns det också de som vill hålla ordning på vägarna. Men vapen och auktoritet kan stiga fel person åt huvudet, och när Agent Stone fångat in någon som brutit mot hans regler väntar i regel mycket grymma straff, och disciplinen är lika hård bland hans underlydande trafikpoliser i det område han styr.


Efter att civilisationen smulats samman av en cyberattack och efterföljande underligheter som Watkins-stormar, har några städer lyckats bygga murar mot kaoset utanför. Vår Milkman John Doe har fått löftet att om han lyckas med att hämta ett viktigt paket från New Chicago till borgmästaren i New San Francisco skall han få bli medborgare där. Förutom den ständiga livsfaran har han nu alltså en deadline att kämpa mot. 


Mindre fight och efter hand mer vänskap möter han hos Quiet, som vill hämnas på Agent Stone för vad han gjorde mot hennes bror Loud. På vägen möter de frifräsande psykopater på hjul, halvreligiösa sammanslutningar av våldsamma galningar och också en vänskaplig kommunitet i en lastbilskaravan. Tillbakablickar på tiden runt samhällets sammanbrott ger intressanta ledtrådar och bakgrundshistoria för huvudpersonerna. Trots den oftast brutala handlingen i TV-serien är stämningen lättsam med många komiska inslag, och det finns nog mer att berätta och roas av i den kommande andra säsongen.

Inga kommentarer: