måndag 26 oktober 2020

Arno Rafael Minkkinen på Fotografiska

 Arno Rafael Minkkinen skapar naturfotografier där människan är en del av naturen. För enkelhets skull ofta Arno själv, hans nakna kropp, men hur rogivande resultatet än blir är det inte enkelhet utan mycket fantasi och ofta komplicerade positioner som behövs för att sätta människokroppen i harmoni med de dramatiska naturscener som Minkkinen sökt upp.

 

Med huvudet böjt utom synhåll går det lättare att låta den nakna kroppen smälta in i naturen. Arno Rafael Minkkinen arbetar oftast ensam, utan assistenter som kan hjälpa honom med tekniken eller med att komponera bilderna, men förstår sig själv, sin utrustning och sina naturscenerier så väl att han lyckas med sina foton utan att behöva manipulera motiven eller de färdiga bilderna.

 

Minkkinen ser de roliga uppslag som naturen bjuder på, där en böjd trädstam kan bli som en bukett som sträcks fram i en näve. Så blir naturen rekvisita, men ibland är det tvärtom; Minkkinen formar en kroppsdel till att passa in i spännande formationer i naturen.

Humorn finns i bakgrunden och bubblar ibland fram extra tydligt, till exempel i bilden Arno On The Arno. 

 

En spegelblank vattenyta med tillräckligt stadga att stå på (is? fast mark strax under ytan?) ger upphov till bilder där estetiken står i fokus. Det är skönt för själen med den blandning av natur, människa, skämt och skönhet som Arno Rafael Minkkinens bilder visar.

Länk till Fotografiskas sida om Arno Rafael Minkkinen


Inga kommentarer: