fredag 17 april 2020

The Outsider

De svåra och underliga omständigheterna staplas på varandra från första början. Det grymmaste brottet som finns är väl att plåga och döda ett barn. Och den som gjort det är stadens uppskattade knattelagstränare, Terry Maitland. Flera ögonvittnen har sett honom nära brottsplatsen och med den dödade pojken ifråga - med blod smetat kring munnen. Men - flera andra har också sett Terry Maitland på en helt annan plats vid exakt samma tidpunkt.



Det första avsnittet av TV-serien The Outsider, efter en berättelse av Stephen King, var det allra otäckaste, med en så grym ondska vars drivkrafter och räckvidd var ytterst svåra att förstå. Som så ofta dämpas skräcken bit för bit ju mer man får reda på om det som lurar i mörkret, och det händer också här. Men samtidigt tar det onda plats i vardagen och växer i styrka, och det gäller istället att någon, helst polisens utredare, börjar förstå vad det är som händer och vem som kan bli det nästa offret.


Stephen Kings berättelser är ofta grundade i det vardagliga, med huvudpersoner som är vanliga människor med egna problem och en viss skepsis mot övernaturliga händelser. Det långsamma ihoppusslandet av vad som har hänt och vad som är på väg att hända stöts mellan olika personer med mer eller mindre förståelse för förklaringar utöver det vanliga. Spänningen håller genom alla avsnitten, fram till det sista då motgångarna hopar sig så fantastiskt hastigt att det blir litet för mycket av allt i den stora slutuppgörelsen. Men The Outsider är ändå en välgjord skräckserie som ger god underhållning för stunden.


Inga kommentarer: