tisdag 24 april 2018

Authority av Jeff VanderMeer

 Annihilation slutade med många frågor hängande i luften. När Authority plockar upp trådarna med den nye områdeschefen för Southern Reach som berättare, borde vi få svar... men i samma anda som i den första boken får vi bara fler frågor, förutom det faktum att tre av medlemmarna i expedition 12 tog sig tillbaka från Area X och nu hålls i förvar hos Southern Reach.

Stämningen från första boken består, med så många oklarheter att varje försök att bringa klarhet skapar mer förvirring, och med människor som i ett försök av professionalitet bevarar distansen, avhåller sig från att bli personliga, men uppvisar udda egenskaper och inte är pålitliga samarbetspartner.

Vår huvudperson har smeknamnet Control, och han vet redan med sig hur missvisande det är. Han har följt sin mor i fotspåren och arbetar för en inhemsk spionagentur som inte uttryckligen benämns, men som också har ansvar för Southern Reach. Likt biologen i första boken har han misslyckats i sina tidigare uppdrag, och förmodligen räddats kvar i organisationen av sin mors inflytande. Vad betyder det att han har valts ut för att sändas till Southern Reach - räknar de ens med att han skall lyckas reda ut vad som pågår där? För ganska snart står det klart att de flesta som arbetar i närheten av Area X är olämpliga för sina jobb. Men organisationen tycks belöna dem som har en ohälsosam bindning till sina uppdrag och till det mystiska området, och hoppas kanske på att få förståelse via osmos snarare än genom klara analyser.

Att intervjua de senaste återvändarna borde vara en god källa till information om Area X, men förhören med biologen ger nästan inga resultat, och Control lyckas sällan pressa henne till klarare svar. På samma sätt studsar hans andra undersökningar mot mjuka men ogenomträngliga väggar av icke-förståelse; besöken i labbet, genomgångar av vad den försvunna tidigare områdeschefen lämnat efter sig. De långa partierna av icke-framgång i boken tröttar säkert ut en del läsare, men själv njuter jag av att försjunka i den tröga och lågintensivt otäcka stämningen. Bit för bit uppdagar Control hur mycket Area X påverkar människorna i sitt närområde, och märker hur han själv har minnesluckor och finner föremål i sin ägo som han inte minns hur de kommit dit.

Authority lägger grunden för en stor urladdning i trilogins sista del. Jag behöver inte få Area X ursprung och egenskaper förklarade för mig; det skrämmande ligger i det svårbestämda och obegripliga. Jag hoppas på mycket mer av sådant i den avslutande delen, Acceptance.

Fler böcker av Jeff VanderMeer:
Shriek: An Afterword

Inga kommentarer: