måndag 11 december 2017

Fellside av M.R. Carey

När Jess vaknar till liv har hon ont, utanpå och inuti sig. Hon är på sjukhus och så väl omhändertagen som möjligt, men smärtorna finns där ändå. Hon håller på och återhämtar sig från en katastrof, och hon är inte oskyldig till det hemska som har hänt.

Efter att ha läkt någorlunda flyttas Jess till Fellside, ett högsäkerhetsfängelse för kvinnor. Inpyrt i väggarna där finns mycket illvilja och tynande minnen av mord. I ensamheten på vårdavdelningen börjar Jess höra saker hon inte borde höra, något hon vagt känner igen från sin barndom, då hon besökte the Other Place i sina drömmar. Det hon hör kan bli chansen till räddning, inte främst för henne själv utan för en orättvist mördad människa som inte vill försvinna oihågkommen. Men det är inte riskfritt att röra sig i skuggvärlden.

Än mer farligare är den fysiska världen på Fellside. Det pågår förstås droghandel, utpressning och våldsammma hämndaktioner mellan de kvinnliga fångarna, och Jess kan inte hålla sig utanför intrigerna fastän hon försöker. Jag måste erkänna att jag skumläste alla partier som beskrev planerandet och smugglandet av droger, och det förlorade inte boken på och jag tappade inte heller några viktigare delar i handlingen när jag fokuserade på kapitlen med och om Jess.

Fellside är en berättelse främst om det övernaturliga, med flera ganska råa partier och inslag skräck, dock inte överdrivet skrämmande. Det är inte någon genre jag brukar läsa, och jag upplever att det är därför som jag tyckte att thrillertemat och de övernaturliga händelserna var spännande. Boken var passabelt skriven med ganska trovärdiga personbeskrivningar, men tippade över litet för mycket åt det osannolika mot slutet, vilket dock inte förtar helhetsintrycket.

Fler böcker av M.R. Carey:
The Girl With All The Gifts

The Trials of Koli

Inga kommentarer: