måndag 7 augusti 2017

Redshirts av John Scalzi

Under vinjettmusiken dyker de upp, hjältarna, kärnan i skeppets besättning; kapten, styrman, alla favoriterna. Det är dem som publiken känner och älskar mest. Vecka efter vecka hamnar i svåra faror på de olika planeter de färdas till, men de klarar sig med en hårsmån. Tyvärr hinner ofta några andra besättningsmän dö; någon vars namn man knappt kände, någon som har en gripande bakgrundshistoria, någon som vi just börjat lära känna närmare vilket gör dödsfallet ännu sorgligare.

Andrew Dahl och hans vänner är stolta över att vara nya rekryter på rymdskeppet Intrepid, det som seglar fram för att utforska nya, bitvis farliga delar av galaxen, och ibland för farliga uppdrag i krigssituationer. De ersätter andra besättningsmän som nyligen dött under expeditioner. Men medarbetarna på deras respektive placeringar beter sig underligt; så fort någon av de högre officerarna närmar sig, försvinner de diskret och lämnar den nye killen ensam kvar. Det visar sig att de är rädda för att sändas på expeditioner där med största säkerhet minst någon av dem kommer att dö.

Dahl och hans likaledes nyrekryterade kollegor börjar nysta i det hela, tillsammans med Jenkins som gömt sig på skeppet i åratal och hunnit forska och analysera vad som är orsaken till alla underliga händelser på Intrepid. När de närmar sig svaret, närmar de sig också en lösning - en lösning som är lika fantastisk som hotet de lever under. För när som helst kan ju någon av dem skickas på sitt sista uppdrag, och blir det inte en så blir det en annan - det moraliska dilemmat gör sig också påmint.

John Scalzi berättar sin historia med både humor och intelligens. De osannolika händelserna radas upp utan att det blir för mycket, och när meta-berättandet sätter igång blir perspektiven så svindlande att det är lätt att få gåshud. Boken genomsyras av en kärlek till science fiction-serier av det slaget som får en att se klichéerna de ofta bygger på utan att sluta älska dem ändå. Redshirts är skriven med lätt hand och är mycket roande och upplyftande att läsa.

Fler böcker av John Scalzi:
Old Man's War
Ghost Brigades
The Last Colony
Zoe's Tale
 
The Collapsing Empire

Inga kommentarer: