fredag 5 december 2014

The Hobbit av J.R.R. Tolkien

Boken om Bilbo är en äventyrsberättelse, där något spännande händer i så gott som varje kapitel. Anklagelser om att Tolkien skulle skriva invecklat och långrandigt faller platt till marken här; språket är visserligen ornerat, men handlingen rör sig raskt framåt från troll till spindlar och andra fientliga varelser. Med mer list än övertalning får trollkarlen Gandalf den hemkäre hoben Bilbo att följa med tretton dvärgar för att återta det guld som draken Smaug stal från deras förfäder. Gandalf följer dem en bit på vägen, men lämnar dem sedan att klara sig själva.

I Midgård finns många olika folkslag och intelligenta väsen, och några håller fred medan många andra ligger i strid med varandra och till och med gärna äter upp förbipasserande. De aristokratiska alverna som framstår som sympatiska i kommande böcker blir här förnärmade över att sällskapet passerar över deras marker. Men trots alla faror som de fjorton kortväxta utsätts för slår inte grymheten över i hopplös illvilja, och därför är boken inte för skrämmande ens för ganska små barn. Det är också trevligt hur många av de olika folkslagen som tycker om att sjunga visor med intressanta texter!

Jämfört med filmatiseringen kan boken låta spännande förlopp dras ut för en annan effekt: lysande ögon i den mörka skogen, någon/något som följer efter en längre tid. Oro och funderingar kommer också bättre fram i bokform, och moraliska dilemman när dvärgarnas kärlek till sitt guld gör dem blinda för hur andra skadats på vägen. Men det fina med boken och dess långsammare, mer noggranna berättelse beskriver ett helt annorlunda landskap med en lång historia, och framför allt låta de många dvärgarna bli till olika personligheter vars öde man bryr sig om.

Fler böcker av J.R.R. Tolkien:
Silmarillion
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Lord of the Rings: The Two Towers
The Lord of the Rings: The Return of the King

Inga kommentarer: