lördag 13 december 2014

Ebba Matz på Cecilia Hillström Gallery


På 1960-talet var Eve Babitz en intellektuell party girl med en egen karriär. Det kända fotot tillsammans med Marcel Duchamp förenar de två aspekterna: naken, spelande schack. Eve Babitz dök upp i Ebba Matz drömmar om ett varuhus där hon hittat mycket material till sin konst. Andra människors drömmar brukar vara ointressanta, av begränsat intresse eller (oftast) både och. Men drömmen och minnena har Matz vävt samman och broderat ut till en omslutande utställning på Cecilia Hillström Gallery.


Verken är genomtänkt utplacerade i lokalen; lätt mot tungt, ljust mot mörkt, bild mot text. Direkt till vänster hänger nio rutiga skjortor där det flyktiga blivit beständigt i flera steg - ett parti luffarschack, något man brukar kasta ned när man har några minuter över. Det första steget är att en skjorta approprierats för ett parti luffarschack. Det andra är att resultatet förevigats i form av broderi. Det tredje är att skjortorna är upphängda för oss att gå bland, som moln av minnen av ögonblick i vardagen.


I Matz dröm berättar Babitz att hon egentligen inte spelar schack, hellre luffarschack, och det är på Duchamps skjorta de två börjar spela. Men på utställningen finns fler spel uppställda, med svårbegipliga men fantasieggande spelregler.


Där finns också foton från drömmens varuhus i verkligheten, lagom detaljrika men ändå abstrakta för att även åskådaren kan känna att där finns alla material för att bygga och förbättra det man alltid har drömt om. Till hjälp finns också ett drömarkiv på väggen; att innehållsförteckningarna är blanka och lådorna inte går att dra ut gör ingenting.

Jag tycker om Ebba Matz utställning, såväl varje enskilt verk som helhetsintrycket.

Här finns en fin recension av utställningen i SvD.

Här finns en nyligen gjord intervju med Eve Babitz.

Länk till Cecilia Hillström Gallerys sida om Ebba Matz


Inga kommentarer: