söndag 4 maj 2008

Der Mann aus Želary av Květa Legátová


Den här boken är skriven av en tjeckisk författarinna, men jag läste den översatt till tyska. Den utspelar sig i Tjeckien under andra världskriget. Eliška är en ung läkare som hjälper motståndsrörelsen. När hon riskerar att bli avslöjad, ordnar hennes vänner en ny identitet åt henne i Želary, en liten by utanför staden. Utan att hon hinner fundera på det, skickas hon iväg tillsammans med en man, Joza, som hon skall gifta sig med för att undgå upptäckt.

Språket är knappt men precist. Det omtumlande i situationen att behöva lämna det urbana liv Eliška valt och istället binda sitt liv till en man hon bara känner till namnet framkommer så klart att det knyter sig i min mage. Det primitiva livet i Želary är en annan stötesten, liksom såväl bybornas misstänksamhet som deras vänlighet mot Eliška/Hanulka (som hon heter i sitt nya liv).

Det är skönt att inte livet nära naturen målas upp som en idyll, mer äkta och givande än stadslivet. Bylivet kan vara brutalt, och kriget hotar i skogsbrynet. Men steg för steg vänjer sig Eliška/Hanulka vid sitt nya liv och sin man, finner sin plats och hittar glädje och skönhet i vardagen. Det är vackert skrivet, och berör på djupet med enkla medel.

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Mm, den høres fin ut. Og det er kanskje en bok som minner oss om hvor godt vi har det her i fredelige Norden...?

Jenny B sa...

Och dessutom en påminnelse om vilken stor skillnad det kunde vara mellan stadslivet och landsbygden för mindre än hundra år sedan. Rinnande vatten inomhus, affärer för att handla mat...