Kärlek är viktigt. Kung Edvard den andre av England har hittat en man han älskar mer än sin maka och son. Lyckliga han! Men adeln gillar det inte, och det är inte omöjligt att se varför. Kung Edvard (Rikard Wolff) och hans älskade Piers Gaveston (Simon Norrthon) är själviska i sin kärlek, rullar runt och tungfäktas så snart de får chansen, och kungen verkar inte sköta riket ens med vänstra handen. När de åsidosatta adelsmännen opponerar sig i allt högre tonläge, startar kungen ett krig för att de skall distraheras, men i slutändan skapar det förstås bara mer agg mot kungen.
Föreställningen är fylld av energi och rörelse. Skivan med åskådarplatserna vrider sig för scenbytena, och skådespelarna roteras in och ut ur fokus, brottas, gymnastiserar och slänger runt med varandra i halsbrytande tempo. Ibland känns det som att det går så fort att jag tror att jag missar något, men det gör man nog inte. Ändå är det skönt med de återkommande stillastående scenerna, som inte alls är mindre intensiva eller viktiga. De konspirerande adelsmännen imponerar med sin styrka och stolthet; Lancaster (Jan Modin), Pembroke (David Weiss), Warwick (Victoria Olmarker) och framför allt Mortimer d ä (Malin Cederbladh) och hans brorson Mortimer d y (Gustav Deinoff). Speciellt njuter jag av Gustav Deinoffs terrierliknande instinkt att morra, som ständigt lurar hos honom.
En annan begåvning är Albin Flinkas i rollen som Spencer d y, den unge vackre pojken som blir kungens älskling efter Gaveston. Till skillnad från Gaveston blir han en självsäker intrigant vid kungens sida, efter att ha börjat som manlig bimbo (vilket han spelar mycket väl, utan att verka löjlig). Pia Dafne Baeckström är flickaktigt söt som den undanskuffade drottning Isabella, med sina frustrerade små hopp och viftande armar. Lika söt är Marcus Doverud som den storögde lille prinsen Edvard.
Trots att pjäsen är tre och en halv timme lång, känns den nästan aldrig tråkig. Historien säger dock inte så mycket om kärlek, men desto mer om lust, maktbegär och hat.
Länk till Stadsteaterns sida om Edvard den andre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar