måndag 5 februari 2024

The Gift

Ända sedan barndomen har Atiye målat en speciell symbol i sina bilder. Nu är hon vuxen och har sin första utställning som konstnär, och människorna uppskattar hennes verk och den fascinerande symbolen. Samtidigt med vernissagen pågår utgrävningarna i Göbekli Tepe, en struktur som byggdes för obegripliga elvatusen år sedan, före alla andra kända religiösa byggnader, och vars omfång och funktion ännu är oförklarad. I en dittills oöppnad grotta hittas just den symbol som Atiye haft i tankarna hela livet.


När Atiye ger sig av för att se symbolen i grottan med egna ögon, möter hon en herdeflicka med en stjärna i panna. De förstår inte varandras språk men flickan känner igen orden Göbekli Tepe och leder Atiye rätt. De når fram till grottan som badar i ett lila ljus, men arkeologen Erhan drar ut Atiye - hon får ju inte störa utgrävningarna!


Underliga saker börjar hända i Atiyes liv. Att fästmannen Ozan friar till henne väcker mer förvirring än lycka, en underlig gammal kvinna dyker upp på oväntade platser och dragningen till Göbekli Tepe är fortfarande lika stark.


Det är ett smart drag av den turkiska TV-serien The Gift / Atiye att använda sig av Göbekli Tepe, en fascinerande plats som började grävas ut först på 1990-talet och fortfarande förbryllar forskare och historiker. Mysteriet dominerar inte handlingen utan är en bakgrund till de komplexa relationerna mellan människorna i serien. Atiyes lillasyster Cansu är adopterad av Atiyes familj - i den första versionen av berättelsen. I seriens andra säsong är relationerna omkastade, och Atiye kommer ut i en värld där personerna som var hennes far och mor inte känner igen henne. 


Fler ledtrådar ges till att det finns en grupp som känner till hemligheter om Göbekli Tepe och har en plan för något som skall hända, något som Atiye skall vara en del av. I trejde och sista säsongen är det detta som står i fokus i handlingen. Åter igen är det ändå inte mysteriet som tar den största platsen, utan vad människorna upptäcker om sin egen historia, och om de parallella liv de själva och deras närmaste har levt. Man skulle kunna önska sig mer tydlighet i vad målet med de kommande ritualerna är, och hur personerna som strävar efter det har fått kunskap om hur och vad som skall göras, men det förtar inte att The Gift är ett spännande, lågintensivt mysterium i oväntade miljöer.



2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
" The GIft" verkar mycket spännande och intressant! Vart kan man se den?

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Den finns på Netflix!