söndag 18 februari 2024

Fem myror - jazzversionen på Fasching

Tänk att det var femtio år sedan som fem myror, fyra elefanter, Magnus, Brasse och Eva gjorde sitt intåg i svenska TV-apparater - och att de varit lika älskade av barn (och vuxna) ända fram till idag! Vi är flera generationer som samlas på Fasching för att höra de fina låtarna i jazztakt, från pigga pensionärer till väluppfostrade småbarn. På scenen sitter och står Anna Lund (trummor), Vilhelm Bromander (kontrabas), Alex Zethson (piano), Kristin Amparo (vokal) och så musikens upphovsman själv, Bengt Ernryd (trumpet)!


Den härliga vinjettmelodin inleder förstås konserten, och broderas ut i fina solon från musikerna. Strax följer en av de medryckande sångerna som räknar upp från A till Ö - tänk att alfabetet kan vara en fullgod låttext! Men i programmet fanns ju också sånger som fördjupade sig i en bokstav i taget, som nästa låt där Kristin Amparo berättar varför hon älskar just bokstaven M, och alla på scenen bidrar med svängiga solon. Den allra lugnaste av låtarna som räknar från 1 till 20 följer på den, följt av Rörmokarrock.

Låten J-Jazz har en riktigt fin melodi som de skickliga musikerna improviserar över. Sedan får vi ännu en lugn låt, godnattvisan som berättar om alla saker som börjar på N. Två av de allra röjigaste låtarna följer, sammanslagna i ett potpurri: den roliga uppräkningen från 1 till 20 som hakar upp sig på 14, och så den sköna O-låten.

Evas mjuka, fina 1-till-20-sång blev till avsignatur för hela programmet och även för den här timslånga konserten - eller nej, som extranummer kom O-låten tillbaka en sväng med litet mer medsång från den begeistrade publiken. Vilken fin upplevelse för alla åldrar!


2 kommentarer:

Matilda sa...

Vilket roligt tema för jazzkonserten! Kul att du hittar alla dessa guldkorn och uppmärksammar oss andra :)

Jenny B sa...

Ja, visst är det en toppenidé till konsert - låtarna är ju redan älskade och jazziga!

Den här konserten sålde slut på ett ögonblick, så de lade in en ny konsert om en vecka - som också sålde slut direkt! Så nu har de bokat in tre konserter i maj som det möjligtvis kan finnas biljetter kvar till, ifall du eller någon annan är intresserad!