onsdag 8 april 2020

The Yiddish Policemen's Union av Michael Chabon

Många av de spekulativa omskrivningarna av vår nutid (och de tycks bli fler och fler på sistone) låter sina alternativa världar ha tagit en annan väg efter andra utfall av andra världskriget än det vi lever i. Det är inte konstigt; andra världskriget var en omvälvande händelse för hela världen och kartan ritades om drastiskt, både i geografi och ideologi. Med en titel som The Yiddish Policemen's Union kan man tro att Michael Chabons bok skall handla om en värld med starkt och världsomspännande judiskt inflytande, men så är inte fallet, utan istället raka motsatsen. Skapandet av en israelisk stat fick ett blodigt slut 1948. Flyende judar fick på nåder bosätta sig i Alaska, men efter sextio år har USA:s välvilja tagit slut och snart kommer uppehållstillstånden att hävas - det kallas Revisionen.

Denna stora judiska enklav i norra Amerika, Sitka, har inte samlat skaror av läkare, forskare, förlagsledare, författare eller andra intellektuella, utan återigen raka motsatsen tycks det som: det är trångbott, det finns visst en opera men desto fler sjaviga syltor och slitna existenser som befolkar dem. För att inte tala om en maffia-liknande struktur av människor som upprätthåller ekonomin och den religiösa efterlevnaden och tillika de smarta kryphål som kan hittas här och där. Men kanske måste vi komma ihåg att vi ser tillsammans med Meyer Landsman som befinner sig mitt i de värsta omständigheterna, dels för att han är mordutredare och dels för att han själv är på glid.

Ett mord har begåtts just på det nedgångna hotell där Landsman själv bor. Mellan raderna (och ibland på dem) kan vi utläsa hur frustrerande det är för Landsman hur det hände utan att han märkte det, att han inte ens minns mordoffret fastän de bodde i samma etablissemang, och efterhand som fler detaljer kommer fram blir det än mer tydligt och sorgligt hur mycket viktigt som skedde strax utom synhåll för Landsman. Lägg till frustrationen att Landsmans chef är hans exfru Bina, en källa till stor saknad och ånger, och att hon har beordrat att alla mordutredningar skall vara klara eller nedlagda till Revisionen om nio veckor, i synnerhet den här.

Ja, visst är det just det här fallet som Landsman inte kan släppa, och tillsammans med sin kusin Berko Shemets tar de sig in djupare i traditionerna och konspirationerna som håller Sitka i ett dödsgrepp. Den döde unge mannen sägs vara Tzadik ha-Dor, den som föds i varje generation för att möjligen utvecklas till den efterlängtade Messias. Berättelserna om hans gärningar är spännande och rörande, liksom scenerna med de öppet eller dolt fientliga maktmännen i Sitka.

Michael Chabons språk är detaljrikt och tryfferat av jiddisch och chassidiska begrepp. Det tar ett tag att komma in i texten, och till en början går det att missa viktiga händelser för att de är inbakade i färgrika miljöskildringar. Vare sig det är prosan eller läsningen som flyter lättare efter halva boken så utvecklare sig historien till ett riktigt underhållande och tänkvärt äventyr.

Inga kommentarer: