onsdag 6 november 2019

Tommy Hilding Revisited på Galleri Magnus Karlsson

Senast jag såg Tommy Hildings verk på Galleri Magnus Karlsson, år 2016, hade hans realistiska målningar, eller rättare sagt bilderna själva, börjat spricka på olika sätt med ytor som krackelerade eller nya motiv som bröt sig fram. Det är en intressant och fantasieggande metod som Hilding har fortsatt med i 2019 års utställning. Nu är det mer tydligt det bortbyggda som tränger sig fram genom människans byggnader.


Ordet Sekelskifte får extra tyngd när tavlan med den titeln visar ett sekelskifteslandskap målat i sekelskiftesstil som lyser igenom dagens landskap, odlat och bearbetat av människor. I en del av tavlorna är det raka kanter som skiljer de parallella verkligheterna åt.



I andra tavlor följer skiftningen det frambrytande vattnet. Nästan inget kan mäta sig med framvällande vattenmassor när det gäller att illustrera en total omformning av landskapet; naturens återtagande av mark.



Även om jag är en som älskar civilisation och föredrar människobyggda områden framför natur finns det i Tommy Hildings tavlor mycket jag gillar: den spöklika stämningen i betonglandskapen, energin i den natur som tar sig igenom, motsättningen mellan det ena och det andra. Vare sig konstnären arbetar vidare i samma fåra eller går vidare mot annat skall det bli intressant att se.

Länk till Galleri Magnus Karlssons sida om Tommy Hilding Revisited


2 kommentarer:

Börje sa...

Den här utställningen vill jag se. Tommy Hilding är bra!

Jenny B sa...

Ja, det är han!