måndag 24 juni 2019

Dansk guldålder på Nationalmuseum

Christen Købke,
Utsikt från Dosseringen vid Sortedamssøen mot Nørrebro

I samarbete med Statens Museum for Kunst i Köpenhamn gör Nationalmuseum en stor, välkommenterad utställning med danska verk från 1800-talet. Definitionen av den danska guldåldern har här vidgats till att gälla även några år efter den snävare perioden, vilket nog inte är fel. Tavlorna är många och introduktionerna välplacerade invid utvalda teman, så det är värt att vika en längre stund åt att gå runt och förnöjas av de fina målningarna.

Martinus Rørbye, Loggia
Konstskolorna, och förvisso landskapet och ljuset i Frankrike och Italien lockade danskar likt så många andra under 1800-talet. Även vardagsscener var något som kunde fascinera när man fördjupade sig i detaljer, och den inställningen tog flera av de gästande danska konstnärerna med sig hem.
Martinus Rørbye, Utsikt från konstnärens fönster

 Det är mycket givande att få se deras avmålningar av miljöer som var välkända för dem själva utan att vara landmärken: gränder, en bro, en utsikt över en strand med en buske mitt i blickfånget. Bilderna ger inte bara en god känsla för livet i olika samhällsskikt vid den tiden, utan också en stämning av tillhörighet och lugn. Där kan finnas detaljer som i förstone verkar distraherande från kompositionen men egentligen drar in betraktaren i scenen.

Den kärleksfulla blicken på hemmalivet vändes också mot medmänniskorna, och vi får se många porträtt av såväl den beställande borgarklassen som de avlönade modellerna från enklare bakgrund; med all säkerhet välliknande, och med individualitet och liv i blicken.

Christen Købke,
Landskapsmålaren Frederik Sødring
 En del fnyser idag åt selfies men tänk då på konstnärerna för hundratalet år sedan som lade månaders arbete och mycket inlevelse på porträtt av sina vänner och sig själva, inte minst. Porträtten från ateljéerna ger dessutom många möjligheter till att visa skicklighet i att avbilda svåra objekt som blänkande rustningsdelar och inte minst skisser och tavlor speglade med flit i blanka ytor. Av interiörerna ser vi också att 1800-talets danska konstnärer inte bara målade porträtt och vardagsmiljöer utan även pampigare scener från förment historiska händelser eller i allegoriskt syfte.

Med många fina exempel från alla teman och konstnärer i utställningen är Dansk guldålder på Nationalmuseum mycket sevärd.

Länk till Nationalmuseums sida om Dansk guldålder

Elisabeth Jerichau Baumann, Havefruen

Inga kommentarer: