onsdag 13 september 2017

Maria Nordin på Galleri Magnus Karlsson 2017

Maria Nordins skira motiv har fått mer massa sedan jag såg dem sist, och svarta nyanser har letat sig in i paletten. Det går ändå att känna igen hennes handlag i de silkestunna tygerna som omsluter några av de avbildade personerna. Follow the Line är titeln på utställningen, och det görs med stort allvar på tavlorna. Människor försöker forma sina kroppar efter de raka kanterna på en vit kub i två av verken, eller fylla ut en ruta med breda, fyrkantiga axlar i målningen med namnet Square.


Det är som att människorna insett det obeständiga i sin egen mjukhet, att de alltid kommer att svika förväntningar, och att de därför försöker likna de enkla, raka linjerna hos de pålitliga objekt som utför det de är formade för. Kroppens linjer måste böjas efter omgivningens, som i kvinnan i tavlan Palms, en titel som är en ordlek och där handflatorna (palms) försöker efterlikna palmerna (palms) i bakgrunden.


Litet mer hoppfulla är tavlorna av kvinnor som fyller ut valvbågeformer med sitt glänsande hårsvall, för att de aktivt tar plats och för rörelsen i bilden. Det finns också mycket humor i blicken och det sturska småleendet hos mannen vars läpp- och ögonsminkning bryter sig ut och formar sig till en ram runt hans fint målade ansikte. Både Maria Nordins motiv och teknik tilltalar mig i den här utställningen, liksom i de tidigare jag har sett.

Länk till Galleri Magnus Karlssons sida om Follow the Line


Inga kommentarer: