måndag 10 april 2017

Tio år i kulturrymden

Idag är det precis tio år sedan jag startade den här bloggen. De första två posterna var recensioner av pjäser på Stockholms Stadsteater, Linje Lusta respektive Västra Kajen av Koltès. Oj, så kortfattat jag skrev då, fastän jag hade så många tankar i salongen! Det tog tid och övning innan jag fick till formen för hur jag ville disponera åsikterna och uttrycka dem koncist. Likaså är det tack vare att jag har tränat på det som jag nu kommer ihåg mer av en föreställning, konsert, utställning, film eller bok för att kunna plita ned det på datorn när det är dags att samla tankarna.


Det var de där tankarna under pjäsens/konsertens/etc gång som jag längtade efter att formulera, skriva ned och föra ut till andra. Jag hade länge gillat att läsa recensioner, och så småningom väcktes längtan efter att även skriva dem själv. En god kritiker väcker intresse för ett verk för att hen ser något tankeväckande, det må vara detaljer eller stora sammanhang, och även kan jämföra med andra verk, samtida eller urtida. Den blicken och känslan skärps också av flitig användning, och jag är glad att kunna använda den både här och i andra sammanhang.

Kulturdelen kallade jag min blogg, som de där mest lockande sidorna i en bättre dagstidning, för det var samma saker jag ville skriva om. Ibland har jag känt ett styng av avundsjuka mot de avlönade kulturskribenterna, men oftare är jag tacksam över att ha recenserandet som ett sidoprojekt och kunna välja fristt vad jag skall skriva om. Ja, faktiskt vet jag sedan jag var friställd med lön under nästan ett år, och då jag hade trott att jag skulle fylla dagarna med ännu mer kultur och skrivande, att jag föredrar att ha mitt dagliga jobb på kontor och längta till kulturen och recenserandet.


I mitt nio-till-fem-jobb är jag testledare och testare av komplexa dataprogram, något som har vant mig vid att ge feedback när något inte fungerar, och analysera vad det är för att hjälpa dem som skall avhjälpa felet. Det är den inställningen som driver mig även i bloggandet; jag vill uppleva allt som erbjuds, rekommendera det som är bra och berätta vad som kan göras bättre. Det gäller kultur på Kulturdelen, och det gäller skönhetsprodukter på min andra blogg, StyleOnFile.


Med min blogg som är gratis att läsa är målet inte att tränga ut kultursidorna man betalar för - tvärtom!  Jag skriver här för att förhoppningsvis påminna om att recensioner skall vara mer än att säga att något är bra eller kul, och förhoppningsvis hjälpa till att hålla ambitionsnivån hög i betalmedia. Likt de goda recensioner som jag njuter av att läsa vill jag uppmuntra till att se och höra det som har hög kvalitet, och ibland till att undersöka och läsa vidare för att bredda bilden. Men vare sig det händer eller ej, har jag fantastiskt roligt när jag väljer i kulturutbudet, tar plats för att uppleva vad någon annan skapat, och när jag får fästa minnena i ord och bild så att åtminstone några känslor från det där tillfället sparas för framtiden.


7 kommentarer:

Hermia Says sa...

Hurra!! För bästa kulturdelen, bästa kulturbloggen! Tänk, 10 år.. har hängt med här nästan så länge... Så roligt också att ha träffat dig IRL. Fortsätt att inspirera och fira ordentligt! :)

Anonym sa...

Grattis - OCh fortsätt gärna i (minst) tio år till!

Jenny B sa...

Tack så mycket för uppmuntran, båda två! Förhoppningsvis fortsätter jag i HUNDRAtio år till!

Börje sa...

Grattis till tioårsjubileet!

Jenny B sa...

Tack, Börje!

Einar J sa...

Även jag gratulerar!
Och så blir jag påmind om att jag nog också torde ha hållit på i cirka tio år... Vilket vid en kontroll visar sig stämma. Jag började den 7 mars 2007, fast i Aftonbladets dåvarande blogg där jag skrev under ett par år.
Tänk vad tiden går, som man hörde gammalt folk säga när man var ung! ;)

Jenny B sa...

Tack, och grattis till dig också, Einar! Ja, tio år, det går ju ganska snabbt nuförtiden!