fredag 16 januari 2009

Waxing West på Dramalabbet

Från New York kommer teatergruppen LaMaMA E.T.C. för ett gästspel på Dramalabbet med sin hyllade uppsättning av Saviana Stănescus pjäs Waxing West. Fastän stycket till synes är uppbyggt på en mängd klichéer har Stănescu gjutit dem samman till ett trovärdigt och talande helt. Den oroliga rumänska mamman som vill gifta bort sin dotter till Amerika, den idealistiske brodern som vill ha en ny revolution och filma den, den amerikanske IT-jobbaren som bara vill spela dataspel, den lesbiska systern, kvinnan (här Daniela, spelad av Marnye Young) som kommer från Rumänien till New York och märker att det inte är en dans på rosor - stereotyperna var levande människor en gång, och här blir de det igen.

Bland människorna av kött och blod lever det gamla diktatorsparet Nicolae och Elena Ceauşescu kvar som vålnader. De både suger livet ur sina scener och ger dem liv - ett intensivt, hjärtlöst spökliv. Jag har svårt att ta ögonen från Alexis Mcguinness som den blodtörstiga demonen Elena Ceauşescu. Hennes make Nicolae Ceauşescu blir Chaplinlik i Grant Neales gestalt, men hånskrattet som bubblar ur honom är inget annat än hemskt. Paret hemsöker Danielas mardrömmar och hånar henne i hennes sorg, i hennes förhoppningar, i hennes försök att göra något bra. De förföljer henne så länge att det till slut är hon som börjar hemsöka dem i deras drömmar - så intensivt sammanbundet är minnet av diktaturen hos en rumän i den nya världen.

Alla skådespelarna i pjäsen spelade sina roller starkt och mycket, mycket bra. Det var fantastiskt att få tillfället att se uppsättningen här, speciellt som den även bevistades av den paranta Stănescu själv. Tack för besöket!

Länk till Dramalabbet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hey! Cool! Dramalabbet i Stockholm, det blir på en måte off-off-off-off-off-off-off-off-off-off-off-off-off-Broadway, eller hur? :)

Jenny B sa...

Ja, så måste det vara!