lördag 17 januari 2009

Oddjob på Fasching

Från första gången jag hörde grabbarna i Oddjob var de på samma våglängd. Genom åren har de och musiken vuxit samman organiskt till ett stort sound. De börjar konserten på Fasching med en låt från sin senaste skiva, Sumo. Sedan landar ett rymdskepp med låtar från deras förra skiva - melodin som Goran Kajfeš spelar på vibrafon skulle kunna vara kusin till de fem tonerna från Närkontakt av tredje graden. Under sin snygga logga växer låt efter låt till orgiastiska klanger. "Vill ni ha paus?" frågar Per "Ruskträsk" Johansson. "Nä!" svarar publiken, så den pausen fick de skjuta upp. Tur det, för Jimi Hendrix' Third Stone from the Sun var en mäktig avslutning på första set.

I andra set flöt bandet tidvis ut i psykedelikan som präglar det senaste albumet. Men det är en psykedelika för rymdålderna, utspejsad och ändå fräsch. Alla fem musikerna är så begåvade och samspelta, och det var underbart att höra deras mycket musikaliska solopartier. Tur att jag tömde plånboken redan innan konserten för att köpa de plattor jag inte hade, så att jag slapp köa mig gråhårig efter att konserten tog slut. Mmmm, vilken konsert. Tack gode Gud för jazzen.

Länk till Oddjobs hemsida

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Herlig! Ruskträsk og co er fine å høre live! Jeg var på konsert med noen av dem (+Kullhammar) for et par år siden. Det høres ut som en riktig bra konsert!

Jenny B sa...

Ja, de är BRA musiker live, och skivorna är också sköna att lyssna på!