måndag 5 januari 2009

Livet från den andra sidan

Det är litet gulligt att Ricky Gervais, med sina små krokiga tänder och en spetsig hörntand, spelar tandläkare på Manhattan, bland människor med jämna vita tänder mellan leende läppar. En liten rund surpuppa bland alla vackra, ambitiösa människor, i filmen Livet från andra sidan (Ghost Town). Till och med kirurgen (Kristen Wiig) som skall operera hans tarm pressar komplimanger av sina kollegor för sin nypålagda spray tan.

Bertram Pincus (Gervais) uppfyller inte stereotypen sadistisk tandläkare. Han är intensivt ointresserad av andra människor. Som tur är kan han stoppa in bomull och instrument i munnen på sina patienter när de försöker prata och berätta om sina problem.

Så vaknar han upp efter sin tarmoperation, och har varit död i nästan sju minuter. Det gör att han kan se spökena av döda människor, och så glada de blir när de äntligen blir sedda! Alla har ouppklarade affärer och meddelanden de absolut vill lämna till sina efterlevande. Det är en rörande samling av ivriga spöken som springer efter Pincus på New Yorks gator. Och så en sprillans naken kille! Som spöke går man vidare i de kläder man hade på när man dog, och den här grabben hade visst bara ett par glasögon på sig.

För oss som gillar Ricky Gervais' humor blir det många gapskratt och bubblande fniss när Bertram Pincus' misantropi får blomma ut till max. Men trots att Pincus spricker upp i nördiga tandläkarskämt, som blandas med nördiga arkeologskämt, är han fortfarande en ensam, sorgsen och i grunden självisk person. Några sorgliga ögonblick är på sin plats i vad som ändå är en film som får en att skratta och må gott.

Inga kommentarer: