måndag 4 maj 2015

Trettondagsafton på Dramaten


Snart börjar karnevalen! Utklädda figurer springer förbi genom den sparsamma trettondagssnön i landet Illyrien, orkestern sitter på scenen och Narren retas med alla och sjunger underbart. Greve Orsino får som vanligt på båten av den sköna Olivia. Utanför scenen har en katastrof hänt: ett skeppsbrott, som den unga Viola har överlevt men som blev slutet för hennes tvillingbror Sebastian. När Viola klär ut sig till pojke och tar plats hos greve Orsino hamnar hon mitt i alla förvecklingar._________________________________________________________________________________

Det är roligt att upptäcka så många komiska begåvningar på Dramatens stora scen! Uppsättningen är skönt teatralisk, med tydliga gester och formaliteter, men allt blandas upp med ordlekar, fysisk komedi och parallellhandlingar byggda på dumhet. Alexandra Rapaport, Per Mattsson och Björn Granath smyckar sina roller med humor. Andreas T Olsson är härligt korkad som den fumlige friaren Anderas Bleek af Noosen. Rasmus Luthander ger Sebastian fjompiga drag vilket gör hans goda fäktkonst än mer överraskande. Magnifika Jennie Silfverhjelm styr galenskaperna med säker hand och glimten i ögat. Och genom alla intriger dansar den smidige Lindy Larsson som Narren, busig och fräck men smartare än man kan tro.


_________________________________________________________________________________

Den gedigna scenografin och kostymeringen är en fröjd för ögat, och det lätta snöfallet ger en sagolik stämning. Några skämt bygger på aktuella händelser, men de är tillräckligt få för att inte störa rytmen och känslan av tidlöshet. Föreställningen varar i tre timmar och är inte en minut för lång.

Länk till Dramatens sida om Trettondagsafton

Foto: Sören Vilks

2 kommentarer:

Einar J sa...

Jag håller med dig. Det var en underbar teaterföreställning.

Jenny B sa...

En riktig pärla!