torsdag 21 maj 2015

Broad City

Ilana och Abbi är i 20-årsåldern och bor i New York. Och de är fantastiskt roliga - både Ilana och Abbi i serien Broad City, och Ilana och Abbi som skriver och spelar dem! De är varken glassiga modebruttor som i Sex & the City eller halvdeppiga kulturarbetar-wannabes som i Girls, utan något helt eget. De har båda halvtaffliga jobb men gör kul saker. De misslyckas ibland, ofta för att de själva slarvar, men kan skratta åt sig själva och gå vidare. Och framför allt har de en stark vänskap som lyser igenom i varje avsnitt.


Abbi Jacobson och Ilana Glazer började med att göra avsnitt för YouTube med genomtänkta sketcher på några minuter. Amy Poehler upptäckte dem och tog dem till TV, och nu finns två säsonger om vardera tio tjugominutersavsnitt på Comedy Central. I det längre formatet har såväl skämten som karaktärerna tid att utvecklas. Inspirationen räcker genom hela avsnitten, och tjugo minuter flyger förbi lika snabbt som de tidiga treminutersavsnitten medan man skrattar och längtar efter att också vara deras vän.


 Abbi längtar efter att bli instruktör på gymmet där hon städar, men skickas alltid iväg på någon akut "pube situation in the shower" av gymmets föreståndare. Ilana har ett i det närmaste obetalt kontorsjobb hon sover och surfar sig igenom. Abbi älskar att handla på Bed Bath & Beyond och är hemligt kär i sin snygge granne. Ilana är litet vildare med droger och one night stands, men när båda två ger sig ut för att göra sta'n är de ett radarpar i raggande och festande.


En av anledningarna till att serien är bra är hur tjejerna växlar mellan att vara smarta och ambitiösa, och omogna slackers. Vare sig man känner igen sig eller ej i situationerna de hamnar i går det att känna med Ilana och Abbi, även när de får skylla sig själva. Skämten kan vara smaklösa, på gränsen till för dåliga för mig, men är alltid så dråpliga att jag faller för dem och skrattar högt. I New York kan helt galna saker hända, och det är vardagsmat. Karriär och kärlek är något man hinner snubbla och missa flera gånger. Så himla skönt att ha en vän som Abbi eller Ilana då!1 kommentar:

en annan sa...

Ha ha haa :-D Den sista fick mig på fall! De föregående, meh, not so much. Men den sista. Helt galen! :-D

Tack för tipset!