onsdag 24 mars 2010

Rubens & van Dyck på Nationalmuseum

De målningar av Rubens och van Dyck som Nationalmuseum äger är redan älskade och beundrade av många. Med några unika inlån från andra muséer kan man nu se en stor utställning med tavlor av dem båda och av andra målare i deras samtid för jämförelse.

En väg att bli en god målare var att kopiera mästerverk ur historien. På en kortvägg hänger två stora målningar föresällande Adam och Eva; originalet av Tizian och den nästan likadana kopian som Rubens målade. I Rubens' version syns hur människornas vita hull blivit rundare och hur deras ansikten blivit mer uttrycksfulla. De två som i första bilden var symboler, roller i en känd handling, är nu två personer med känslor och medvetande om vad de håller på att göra.

Peter Paul Rubens, Adam och Eva
© Museo Nacionál del Prado, Madrid

Många av utställningornas tavlor visar upp ett överflöd; människor i dyra, vackra kläder, stilleben med ostar och bär så läckra att man vill smaka på dem, högar av villebråd efter lyckad jakt - ja, fåglarnas fjädrar och hjortarnas päls är imponerande, men det stelnade blodet i såren gör inte så mycket för min aptit. I alla fall är verken så rika på detaljer att man imponerad både av beställarnas rikedom och konstnärens skicklighet.

Mer liv är det i porträtten är av vänner eller av konstnärerna själva. Människorna möter avslappnat betraktarens blick, och eftersom de inte måste vara idealiserade eller stiliserade ser de mer verkliga och nästan tidlösa ut. I den bemärkelsen värmer det i hjärtat att se att Den Heliga Familjen hör till den närmaste kretsen! I van Dycks Vilan under flykten till Egypten lutar sig Jesusbarnet trött mot en kärleksfull men orolig Jungfru Maria, med Josef strax bakom.

Anthonis van Dyck, Vilan under flykten till Egypten
© Bayerische Staatsgemäldesammlungen München, Alte Pinakothek

Bland helgonporträtten syns en del avklädd hud, men för att verkligen få en chans att visa upp lustfyllda scener med halvnakna kroppar finns ju som tur är kittlande scener ur den grekiska och romerska mytologin!

Peter Paul Rubens, Europa och tjuren
© Museo Nacionál del Prado, Madrid

Det är så stor livsglädje och en hel del humor i bilderna av orgier i mat och kättja! Amor, Afrodite och deras knubbiga tillbedjare festar utan en tanke på morgondagen. Om man har för bråttom så blir överflödet av mustiga stilleben ett överflöd även för betraktaren, så det är bäst att ta sig tid och inte vara för hungrig när man ser utställningen.

Inga kommentarer: