söndag 8 mars 2009

Afrikanen av J.M.G. Le Clézio

Först när jag slår igen boken kommer jag på varför jag egentligen inte borde ha tyckt om den. Det är en biografi, till stora delar en självbiografi, och av olika skäl brukar jag inte intressera mig för historier tagna direkt ur verkligheten.

Afrikanen har ett direkt tilltal; Le Clézio berättar minnen från sin barndom i Afrika så levande att det känns som att vara där, bland människorna och i naturen som doftar så annorlunda mot Europa. Det dyker bara upp i korta meningar, hur åren i Afrika även präglades av faderns hårdhet mot sina barn, och vilken sorg det har skapat i den vuxne Le Clézio. Som ett försök att arbeta sig igenom den saknaden, försöker han sätta sig in i faderns bakgrund, och beskriva vilka händelser som måste ha format hans personlighet. Boken är väldigt kort, egentligen för kort för min smak, och jag är inte helt nöjd med den. Men den har ändå hunnit skapa starka bilder och stämningar, och jag tänker läsa fler böcker av J.M.G. Le Clézio för att lära känna hans författarskap.

Fler böcker av J.M.G. Le Clézio
Rapport om Adam
Öken

3 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Det er noe fascinerende over oppvekstskildringer fra Afrika. Les Don't let's go to the dogs tonight om du har muligheten!

Bokomaten.. sa...

Oh, undefär precis så där kände jag också inför den här boken. Jag brukar inte gilla biografier eller BOATS men det kan man ju inte riktigt kalla den här ändå. De blir ofta kletiga och lite röriga och ibland tappas historien bort i strävan efter att vara så korrekt som möjligt. Här får man verkligen en känsla för sanden och livet och värmen. Håller inte med om att den var för kort dock, hade gärna sett mer men för den historia han vill berätta tycker jag sidorna räcker.

Jenny B sa...

Glamourbibliotekaren, tack för tipset! Ja, jag har aldrig varit i Afrika, men om man kan beskriva det så att det känns som att jag är där, som Le Clézio, Doris Lessing m fl gör, då har man gjort något bra.

Bokomaten, jag kan hålla med om att boken var tillräckligt lång för att säga vad den ville. Det är snarast så att jag inte hann få en god uppfattning om Le Clézios författarskap, så jag behöver läsa mer av honom!