söndag 22 mars 2009

Filharmoniker i närbild en söndag i mars

Först intas scenen i Grünewaldsalen av Kungliga Filharmonikernas långvariga pianist Lucia Negro och Magnus Ericsson, förste konsertmästare i Kungliga Filharmoniker. I fin samklang spelar de Griegs Sonat nr 1 i F-dur för violin och piano, ett lyriskt och romantiskt stycke som det är ett nöje att få lyssna på.

Därefter byttes violinisten ut mot en cellist, Elemér Lavotha, ännu en begåvad musiker ur Kungliga Filharmonikerna. Vi får höra Martinus sonat nr 1 för cello och piano. Det är vackert och spännande, med både tyngd och en energi som driver musiken framåt.

Efter paus återkommer alla tre musikerna för Tjajkovskijs pianotrio i a-moll. Så många variationer det går att göra över ett tema! Temperamentsfyllt, stillsamt, romantiskt, oroat, glädjefyllt... Tjajkovskij och de tre musikerna hinner med ett dussin eller mer (jag räknade inte). Det är inspirerat och mycket välspelat, och härligt att höra. Trion är väl värda de ymniga blombuketterna de fick efter konserten.

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Åh, så mye vakkert! Kammermusikk-konserter altså, det burde man gå mye oftere på! :)

Jenny B sa...

Ja, det är faktiskt uppfriskande att gå på kammarmusikkonserter! Det finns så många spännande konstellationer av instrument, och det kan vara både stillsamt och energiskt fastän ensemblen är begränsad.