lördag 2 februari 2008

Min spegelbild i dina ögon av Teater ZuXé

Miranda och Annie är två unga kvinnor som jobbar på samma kontor. De har varsin plan för att få kontroll över livet och vara lyckliga. De känner båda av utseendefixeringen och kämpar för att kontrollera sin vikt, den ena genom att mäta och väga varje matbit, den andra genom hård träning. De berättar för publiken om sin planering, och hur nöjda de är med sig själva. Eller är nöjdheten bara en muntlig affirmation och en del av planen för att uppnå lyckan? Det ironiska är att de är avundsjuka på varandra, tror att den andra är perfekt och inte behöver jobba hårt för att hålla sitt liv flytande. Men är man verkligt lycklig behöver man inte leta efter yttre fiender eller vara avundsjuk.

Mindre kriser på jobbet för flickorna närmre varandra, men miss-tänksamheten tar snabbt över vänskapen igen. De bästa scenerna är när Annie och Miranda konfronterar varandras kontrollstrategier. Scenerna på jobbet känns mer som transportsträckor dit, och är så orealistiska att det blir litet tråkigt. (Förutom den koreograferade skrivmaskinsvalsen! Det är härligt att se de meditativa klick-rörelserna i stereo.) Krogscenerna blir också litet väl långa och är nog roligare på scenen än för publiken.

Alexandra Wibergh och Zandra Hällström utgör Teater ZuXé, och har skrivit och regisserat sig själva i pjäsen Min spegelbild i dina ögon. Det är fantastiskt att få se något så utbrett som unga kvinnors press till att vara vackra sättas upp på scen, istället för att tas för givet och fnysas bort. Tyvärr känns pjäsen bitvis övertydlig, och som att den bara riktar sig till unga kvinnor med problem, men det är ändå riktigt bra att få se ett trovärdigt stycke med hög igenkänningsfaktor för många.

Inga kommentarer: