torsdag 14 februari 2008

Den gamle och havet på Norrmalm

Det är sympatiskt att starta en fiskrestaurang med höga ambitioner. Fisk och skaldjur behöver ett säkert handlag för att komma till sin rätt. Nu siktar Den gamle och havet mycket högt, men resultatet på tallriken varierar.

Vissa rätter är riktigt goda och prisvärda, men många andra balanserar mellan medelmåttiga och misslyckade. De fiskrätter och pastarätter jag smakat har varit mycket väl tillagade (förutom skinnet på såsen till sjötungsfiléerna). Skaldjur på spett kan lätt bli torra och svåra att känna skillnad på, och så var fallet här. De riktiga besvikelserna stod efterrätterna för. Smördegskakan med citronmarmelad var en liten paj med mycket kraftig citronsmak. Hade rätten bytts ut utan att serveringen fick veta det? Värst av allt var nog desserten med det fantastiska namnet Peccati di gola, "söta synder". Vaniljkrämsfyllda petit choux med chokladsås låter hur gott som helst, men dök upp som torra bullar i en halvt ljummen, halvt stelnad, halvt välsmakande chokladsjö. Det smakade som torkad mannagrynsgröt dränkt i sås. Jag lämnade hälften på tallriken.

Personalen är trevlig, kanske inte helt uppdaterad på menyn, och kan vara alltför upptagna och skojfriska med varandra ibland. Det vore fint om de vore mer uppmärksamma på de enskilda gästerna även när de har stora sällskap att ta hand om.

Med så stor variation i kvalitet känner jag att det är en alltför stor chanstagning för mig att äta middag på Den gamle och havet.

Länk till restaurangens hemsida

Inga kommentarer: