måndag 17 juni 2024

Grace Jones på Rosendal Garden Party

Till låten Nightclubbing äntrar den magnifika Grace Jones scenen, klädd i en dödskallemask, men vi ser snart att hon ler under masken. Vi får sedan höra en helt ny låt, We Got To Keep The Funky, och många ombyten av huvudbonader och plagg, precis som det skall vara med en artist som imponerar med både röst och utseende. Hitlåtarna Private Life och Demolition Man följer, och så en tufft tickande version av My Jamaican Guy, avslutad med att hon lägger sig på golvet och juckar energiskt till publikens jubel. Konsertens enda antydan till att Grace Jones nyss fyllt 76 är när hon skall resa sig upp igen, men hon försäkrar "I got this!", kryper sedan ändå omkring på scenen och skojar "I should just stay on the floor" med sitt vackra, genuina leende.


"Do you want to go to Paris? I need my French beret" - men den kvicka Lisa från garderoben har inte någon basker till henne så Grace Jones får låna en av den ena bakgrundssångerskan. I Paris hör vi den fascinerande sången Libertango, ahh vilken upplevelse.


Med ett stort kvarnhjul på huvudet och vid kjol tar Grace Jones oss till kyrkan, och ger oss också en vers av den mycket passande sången Amazing Grace med sin starka, säkra röst.

Love Is The Drug (Roxy Music-cover) låter snabb och hetsig och mycket bra. När det är dags för Pull Up To The Bumper sätter sig vår stjärna på en scenarbetares axlar, förs runt framför scenen och hälsar på fans. Vem bryr sig om låttexten inför Grace Jones bländande leende och äkta publikkärlek?

Tillbaka uppe på scenen fortsätter hennes generösa mellansnack och vi jublar med henne åt kommentaren "I had a lot of Swedish in me" följt av "älskar dig" och några andra svenska fraser. Konserten avslutas förstås med den mest magnifika låten av alla, Slave To The Rhythm, och vi blir knappt förvånade men ändå imponerade av att Grace Jones under tio minuter felfritt sjunger och presenterar hela bandet, samtidigt som hon hela tiden håller en rockring i rörelse runt sin smidiga midja. Vilken kvinna, vilken förebild! Låt oss få höra henne i minst hundrasjuttiosex år till.Inga kommentarer: