lördag 20 januari 2018

American Gods

När människorna slutar tro på gudarna blir de svagare. Men de finns kvar på den amerikanska kontinenten, dit de kom tillsammans med människorna som offrade till dem när de först anlände. Det hör till det första vi får se i serien American Gods; en båtlast män som anlänt till en karg strand, nu utan hopp om att varken ta sig längre in i landet eller hem. Offret till guden de litar på blir blodigt, och ännu mer brutalt blir det när verkliga strider vidtar. Avhuggna lemmar flyger över sceneriet i ultrarapid, ackompanjerade av vida bågar av skvättande blod. Det är inte sista gången våld och död presenteras så tjusande och skrämmande i serien, och första avsnittet tar i extra mycket, men sedan dämpas blodlusten en aning till de följande avsnitten.


På amerikansk mark finns gudar från många olika trossystem: Anubis, den ghananske Anansi, en djinn från en gammal stad i Oman, kärleksgudinnan Bilquis, mexikanske Jesus. Några av dem möts och verkar komma överens, utan rivalitet om den skara av troende som krymper för varje år. Genom landet reser den för oss igenkännlige Mr. Wednesday för att samla dem mot ett gemensamt hot. Deras identiteter, egenskaper och gåvor är dock mysterier för hans följeslagare Shadow Moon, en man som rekryterades just då han släppts från sitt fängelsestraff i förtid.


Shadow Moon hade konstiga föraningar och drömmar under sin sista natt i fängelset, och får nästa dag den grymma nyheten att hans fru dött i en bilolycka. Han får sin frihet men har nu inget att återvända till. Trots att han är skeptisk till en början antar han Mr. Wednesdays erbjudande om jobb, och finner sig snart behöva ge livet som insats i de situationer Wednesday försätter honom i.


Serien American Gods tar Neil Gaimans bok med samma namn, som i mitt tycke var alltför lång och ordrik, och ger den en ny och mycket tilltalande form i TV-mediet. Det är förstås ironiskt, eftersom en av de nya, giriga gudarna är just Media. Hon porträtteras fullständigt fantastiskt av Gillian Anderson, i ikoniska porträtt av Marilyn Monroe, David Bowie och andra superstjärnor, berusande tilldragande och alltid med en underton av fara. Hon flankeras av de lika maktlystna och uppstigande gudarna Technical Boy och Mr. World, vilka är perfekta representanter för vad vi ser omkring oss av teknologi och internetanvändande idag.


TV-serien har skickligt uppdaterat bokens innehåll med flera andra verkliga företeelser i vår samtid, som förstörandet av Bilquis tempel i Mellanöstern, eller människor som dyrkar sina vapen över allt annat. en uttryckligt sagoberättande stil i återblickarna varvas med långa, ordlösa scener där bilden eller passande bakgrundsmusik får tala. Skådespelarna - Ian McShane, Ricky Whittle, Emily Browning, Pablo Schreiber, den gudomliga Gillian Anderson och alla övriga - är väl valda och spelar sina roller utmärkt. Den första säsongen täcker bara en tredjedel av innehållet i boken, och en andra säsong är redan på väg, tack och lov.

Inga kommentarer: