lördag 10 juni 2017

Brooklyn Funk Essentials på Fasching

Brooklyn Funk Essentials har funnits sedan 1993 och spelat jazz/soul/latin/funk i olika konstellationer och med gästartister sedan dess. På Faschings scen står en av grundarna, basisten Lati Kronlund, med ett tight gäng av begåvade musiker. De första låtarna är bra, men inte så funkiga, även om de flyger högt på Anna Brooks säkra, snygga saxofonmelodier. När Iwan VanHetten efter ett par låtar plockar upp trumpeten och ansluter till henne, och kompet växlar upp till drivande trummor, ringande gitarr och smattrande basgångar ökar funk-känslan och energin till nivåer som inte sjunker på resten av kvällen.


Den karismatiska sångerskan Alison Limerick sjunger med kärlek - uppmaningarna Dance Or Die och Blow Your Brains Out låter inte så hemska med det drivande funkkompet! Jag beklagar att jag missade namnet på den unge gästsångaren som förgyller några nummer - son till en av musikerna, nästa generations funk! Anna Brooks levererar fler fantastiska saxsolon, Iwan VanHetten spelar trumpet och keyboard på samma gång, Desmond Fosters gitarrspel svänger ljuvligt, Hux Nettermalms trumspel är starkt på många sätt och Lati Kronlund dyker ned i ljuva, djupa basgångar. Första extranumret är fina Brooklyn Love, men det går inte att sluta så stillsamt, så allra sista låten blir ett klimax av energi, hetta, rytm och melodi.

1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Bra svängig funk som oftast väjer undan det smöriga soul-träsket. Och lite reggea-influenser! Saknar en skön funkig monolog ("Fuck that") i djup "Barry White" röst (men med koolare texter).