måndag 12 januari 2015

Född Ond på Teater Brunnsgatan Fyra

Vem är född ond? Är någon det, egentligen? Hellen (Ewa Fröling) verkar tycka att hon är det, men inte verkar det så på hennes konversation med Torgnyh (Johannes Brost). Visst far hon ut i elakheter ibland, lika överraskande som ömhetsbevisen hon kan brista ut i, men de är alla ingredienser i den surrealistiska stämningen på bänken på Tallkrogens T-baneperrong.


Vem är född och vem är skapad av dem båda? När samtalet börjar säger hon att hon skapat honom, i en inre relation, och inledningsvis verkar de så samstämda som om han verkligen vore hennes skapelse, eller också faktiskt hennes make sedan decennier med gemensamma minnen. Hon vill gräva fram det banalt vidriga hos honom och hos sig själv, men när han säger att han tycker om henne fräser hon och slår ifrån sig.


Vad kan skrämma dem båda? Fredagsmys! Hans slözappande framför TV:n, påsen med ostbågar som hon väsnas med. "Fredagsmys" har erotiska övertoner i hennes tolkning, men de flesta av hennes inviter skrämmer honom.

Vilka är de båda? Ett konglomerat av repliker, banaliteter, elakheter, försök att nå varandra. En fråga om det är dags att skiljas följs av ett frieri som följs av ett väsande och en fight i slow motion. Ingenting varar, allt kommer tillbaka och vänds i sin motsats. Den korta pjäsen är utomordentligt spelad av Ewa Fröling och Johannes Brost, och en omtumlande spegling av vardagslivet och samtidigt en skön paus från all vardagslogik.

Länk till Teater Brunnsgatan Fyra

Foto: Elisabet SverlanderInga kommentarer: