tisdag 6 augusti 2013

Orphaned Worlds av Michael Cobley

Orphaned Worlds är andra delen i Michael Cobleys serie Humanity's Fire. Människorna på de skepp som flydde jorden när den attackerades har hamnat på väldigt olika ställen i galaxen och är spelpjäser i en komplicerad galaktisk diplomati som ständigt gränsar till krig.

Ett skepp med flyende människor landade på planeten Darien och har levt där, samt på dess måne Nivyesta, tillsammans med den infödda rasen Uvovo. Det visar sig att den naturreligion som Uvovo upprätthållit, med minnen av en levande skog, Segrana, och hennes väktare, har sin verkliga grund i avancerad teknologi som byggdes av en föregångarcivilisation som nu inte finns kvar. Men några av deras motståndare i det stora kriget finns kvar, och de vill befria de krafter som är begravda i Darien och så vinna det här kriget.

Några av de mest intressanta kapitlen rör den mänsklige diplomaten Robert Horst som i förra boken, Seeds of Earth, hastigt slukades upp av Segranas mellanhand och slussades vidare till the Construct, en entitet med viss kontroll över systemet som genomkorsar Darien och Nivyesta. Men the Construct behövde honom som diplomat att skicka vidare till the Godhead, för att be om hjälp inför de kommande slagen. På det här uppdraget rör sig Robert Horst genom lager av gamla, sönderfallande universa där några livsformer ibland klamrar sig fast.

Michael Cobleys vision av många diversifierade civilisationer som under sken av samarbete försöker sabotera andras framgång och även genomgår inre uppror är trovärdig, men gör berättelsen så komplex att den ibland känns rörig. Cobley är heller inte en så bra författare att han kan skapa klarhet med korta förklaringar, och det är också sällan som handlingen blir riktigt spännande. Men han verkar ha god överblick själv och en plan för vad som skall hända, så jag kommer förmodligen att läsa den sista delen i trilogin också, The Ascendant Stars.

Fotnot: Michael Cobley kommer till science fiction- och fantasykonventet Fantastika i Nacka i höst.

Fler böcker av Michael Cobley:
Seeds of Earth

Inga kommentarer: