torsdag 29 november 2007

Underdog av Torbjörn Flygt


Underdog är en riktigt bra barndomsskildring, full av igenkännbara detaljer för oss som också växte upp på sjuttiotalet. Även om jag inte levde samma liv som bokens Johan, så flyttas jag tillbaka i tiden; både miljön och känslan av att vara barn är väldigt trovärdigt beskrivna. Torbjörn Flygt pekar ut alla system som får ett barn att känna sig inlåst i ett system utan valmöjligheter, men också den växande känslan av att faktiskt kunna styra sitt liv själv. Historien berättas till största delen neutralt, men inte alls utan värme, och det gör att jag lättare vill leva mig in i alla personernas liv. Större indignation märks i de kommentarer från det vuxna jaget som ibland strömmar in i handlingen utan skiljetecken. Tyvärr kan just de partierna låta litet gnälliga, men de är väldigt få och korta i relation till övriga boken. Jag är väldigt glad att den här tidsperioden blivit skildrad så osentimentalt och ändå kärleksfullt.

Fler böcker av Torbjörn Flygt:
Verkan
Himmel

2 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Mm... dessutom utspelar den sig i Malmö och som uppväxt där känner man igen MYCKET även om det märks att Torbjörn Flykt är några år äldre. Jag växte ju upp i början av 80-talet.:)

Jenny B sa...

Jag tänkte väl att du skulle känna igen dig! Miljöbeskrivningarna är så trovärdiga att det känns som jag varit där själv.