torsdag 5 oktober 2023

The Rig

De som jobbar på oljeplattformar är förhoppningsvis vana vid att röra sig högt över djupa vatten utan att få svindel, men de flesta av oss som ser på känner nog en oro bara av att se den hårda miljön. Besättningen väntar ivrigt på att bli avlöst och få åka hem. Men helikoptern dröjer. Kontakten med land bryts. Man försöker få tillbaka signalen, men under reparationsuppdraget Baz ned från antennen och skadas svårt.


Missnöjet stiger och ett uppror är nära. Då haltar Baz, fortfarande med livshotande skador, ut från sjukstugan och framsäger några förvirrade meningar. Nu stiger spänningen ett snäpp. Det som redan tidigare såg ut som stora problem växer får mystiska inslag. Vad är det som är på gång, vad är det för stor våg som är på väg och vem är det som försöker tala genom Baz?


Det är bra att den skotska TV-serien The Rig till en början är sparsam med att ösa på med övernaturliga inslag - situationen är skakig nog som den är. Dock kommer de metafysiska upptäckterna litet för enkelt när besättningen väl börjar undersöka vad som händer. Men visst är tankarna fascinerande! Mer irriterande är dock den ständigt grinige besättningsmannen Hutton, som i varje ögonblick klagar på ledningen och kräver att få åka hem i helikoptern som ju inte finns på plats. Hans roll är illa skriven och det är svårt att tro att en sådan trubbelmakare skulle få återkomma som anställd i en så utsatt och riskfylld miljö som oljeborrning utgör. I övrigt ger serien en trovärdig bild av ett gäng som är sammansvetsat men inte utan inre friktion.


Trots att första säsongen av The Rig bara är sex avsnitt lång går handlingen litet väl långsamt fram ibland. Och så slutar det med en cliffhanger! En andra säsong är redan inbokad och jag rekommenderar att vänta tills även den finns ute, så att man inte blir så snopen vid sista rutan.

Inga kommentarer: