måndag 16 oktober 2023

Ahsoka

För fans som har följt Ahsoka Tano sedan Star Wars: The Clone Wars är det nog glädjande att se att den storyline som även fortsatte i Star Wars Rebels följs i TV-serien som bär Ahsokas namn. För oss som ännu inte har sett de animerade avsnitten är det ändå inte svårt att komma ikapp bakgrundsstoryn och sätta sig in i vad som står på spel nu. Ahsoka och personligheterna omkring henne introduceras med lagom mycket detaljer i ett jämnt tempo, samtidigt som den spännande handlingen börjar ticka framåt.


Magin som redan genomsyrar Star Wars-världen får en egen riktning i Ahsoka. I galaxen långt långt borta öppnas nu vägen till ännu en galax, ännu längre bort kan man förmoda. Kartorna och medlen för att färdas dit är en njutbar blandning av vetenskap och mystik: handflatestora klot med inristningar på främmande språk projicerar stjärnkartor, alltihop estetiskt tilltalande och lockande. Men de som vill använda galaxvägarna har sitt eget bästa för ögonen, och i den andra galaxen väntar ett stort hot på att återvända: Storamiralen Thrawn, med en lång bakgrund i Rymdimperiet (och i böcker och serier om Star Wars).


Handlingen i Ahsoka rör sig framåt med utsökt balans mellan dialog, närstrider och fantasifulla landskap och varelser. Även för någon som älskar lasersvärdfighter kan de bli överväldigande många och tråkiga, men de vi ser i Ahsoka är fokuserade och driver historien vidare. Mysterierna - en planet i en annan galax! en mäktig kult! stjärnvalar! - smygs in och växer i betydelse så att även oväntade händelser framstår som logiska inom berättelsens ramar. Och trådarna tillbaka till de ursprungliga filmerna är få men välspunna.


Persongalleriet är fascinerande både till utseende och personligheter: General Hera Syndulla med grön hy och goggles; Sabine Wren som förlorade sin familj då Mandalore attackerades, och förstås Ahsoka Tano själv. Minst lika viktigt är att även huvudskurkarna har begriplig motivation och helgjutna personligheter - i detta fallet den drivande Morgan Elsbeth och de båda mörka jedierna Baylan Skoll och Shin Hati - och general Thrawn själv. Berättelsen om Ahsoka och personerna kring henne är en bra och intressant byggsten i Star Wars-sagan som vi förhoppningsvis får se mycket mer av.

Inga kommentarer: