söndag 28 april 2019

Return to the Forbidden Planet på GöteborgsOperan

Shakespeares fantastiska pjäs Stormen inspirerade till den mycket sevärda filmen Forbidden Planet från 1956. För trettio år sedan blev filmen till musikal i Londons West End, närmare bestämt en jukeboxmusikal där musiken inte är nyskriven utan består av kända låtar. Return to the Forbidden Planet valde hits från tiden för filmens tillblivsel, musik som är älskad ännu idag och som visar sig passa riktigt bra till handlingen och stämningen.


Publiken blir väl mottagen och instruerad av navigatören (Frida Modén Treichl) på skeppet Albatross. Där finns också macho-kapteten Tempest (Albin Fredy Ljungqvist), den morska forskningsofficeren (Anna-Maria Hallgarn), Båtsman (Kristoffer Hellström), Kocken (Simon Drangnér) och skickliga tekniker (Mathilda Fritzell gitarr, Christopher Ek bas, Thomas Bergstig klaviatur och Per Svenner trummor). Efter en dundrande start får vi bara några sekunders ro till den vackra låten med samma namn som skeppet. Snart har vi hamnat i ett kometregn, där vi verkligen får vara med om Great Balls of Fire!


Rymdskeppet landar på en uppdykande planet och blir emottagna av dess enda invånare: Prospero (Lars Hjertner), hans dotter Miranda (Andrea Jayakrishna) och deras robottjänare Ariel (den fantastiskt akrobatiske Fredrik Wentzel). Tonårsflickan Miranda har sedan åratal inte sett någon annan människa än sin far, och nu träffar hon plötsligt en massa stiliga unga män! Good Vibrations blir en medryckande sammanfattning av känslorna både på scenen och i publiken.


Men att få alla kärlekskänslor på samma våglängd är inte så lätt. Ytterligare komplikationer tillstöter i form av otäcka, attackerande monster och inte minst den upproriska forskningsofficeren, som har egna planer den omvälvande formel för telegenesis som Prospero forskat fram. Örhänge efter örhänge sjungs och dansas fram, i högt tempo eller som smäktande ballader. Alla på scenen är ypperliga artister, och satta i ett sammanhang blir låtarnas innehåll extra lätt att engagera sig i. Return to the Forbidden Planet på GöteborgsOperan är en snygg och underhållande föreställning, med en fot i femtiotalet och en annan i framtiden men med ett tidlöst sväng.

Länk till GöteborgsOperans sida om Return to the Forbidden Planet

Foto: Tilo Stengel

1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Riktigt kul musikal med musik från rockens första tre decennium (inte bara 50-tal utan enda upp till Steppenwolf - "Heavy metall thunder! " och Led Zeppelin).

Karismatiska skådespelare, bra drag, riktigt hurra!