lördag 6 april 2019

A Gentleman in Moscow av Amor Towles

Det ligger en tjusning i att leva sitt liv på ett hotell; att kanske ha sitt egna möblemang men slippa bekymra sig om matlagning och städning, och att kunna gå till sömmerskans ateljé på bottenvåningen för att låta laga sina kläder. Det var den idén som intresserade Amor Towles, men hur skulle han kunna skriva en hel bok kring en man som lever på hotell i flera decennier? Tankarna gick till Sovjetunionen, ett land som inte sällan förklarade någon för ickeperson och dömde hen till inre exil. I fallet med den fiktive greve Rostov, huvudperson i A Gentleman in Moscow, bor han redan i högönskelig välmåga på det verkliga Hotel Metropol i Moskva när han döms att stanna där livet ut. Han förvisas från sin svit möblerad med familjeklenoder till ett kyffe under taket.

Hotell Metropol är dock stort och hyser inte bara en restaurang utan även kafé och bar. Restaurangens stolta kock och hovmästare lyckas dessutom skapa mästerliga måltider till och med under krig, ransonering och påbjuden sovjetisk blygsamhet - särskilt som Kremls nya aristokrati gärna samlas på det vackra hotellet för viktiga tillställningar.


Förhoppningsvis gör sig greve Rostov fler vänner än de vi möter på boksidorna, men det är främst kring ett par av dem som handlingen och Alexander Ilyichs liv kretsar. I ett tidigt kapitel bekymras greve Rostov av sina insmalnade omständigheter, men därefter får vi med honom upptäcka hur mycket som finns innanför hotellets väggar. Utanför dem rasar världskrig, hunger, maktkamper och utrensningar av oönskade personer, men inget av detta framstår egentligen som någon fara för den instängde mannen. Det han oftare får uppleva är småaktigheter och illvilja från en bolsjevikisk partigängare som vill sätta käppar i hjulet vid mer ambitiösa företaganden från Rostovs och köksmästarnas sida. Den sortens missunnsamma vardagsmobbare är förstås nästan lika plågsamma och nödvändiga för att upprätthålla ett totalitärt system som uttalade sadister i hemlig säkerhetstjänst.

Året är 1922 när boken börjar. Årtiondena tickar fram till tiden för det kalla kriget; svåra år för många sovjetmedborgare, men som sagt bränner det aldrig riktigt till för vår huvudperson. Det förväntar man sig heller inte i en bok av det här slaget; hövlighet, blommiga formuleringar och lätt krångliga men lyckosamma förvecklingar är de stämningsskapande ingredienser som historien är tillredd på. Visst hade jag kunnat önska mer allvar med tanke på hur tunga de här åren var för många utanför Hotell Metropols väggar, men boken är bra på det den sätter ut för att vara, ett trevligt tidsfördriv med aningen sälta. A Gentleman in Moscow skall filmatiseras av och med Kenneth Branagh, och den filmen kommer säkert att bli precis lika underhållande som boken.


Inga kommentarer: