lördag 19 april 2014

The Best of All Possible Worlds av Karen Lord

Det är människor som befolkar Karen Lords universum, och de har spridit sig över många solsystem, utvecklat egna kulturer, träffats och blandat sig med varandra och utvecklats vidare. Den informationen portioneras ut bit för bit under boken, och det tar ett tag innan pusselbitarna presenterats. På planeten Cygnus, där boken utspelar sig, finns många bosättningar av universums olika kulturer - ntshune, zhuvian, terra, sadiri. De flesta som lever där har förfäder ur alla kulturer, men en del grupperingar har valt egna platser på den välkomnande planeten för att renodla sina särdrag.

En av de fyra större kulturerna är Sadiri, kända för sin intelligens och återhållsamhet och till stor del administratörer och domare i intergalaktiska relationer. Men boken börjar med en katastrof: Sadiris hemplanet har attackerats av en annan, fientlig civilisation, och alla invånare har utplånats. De Sadiri som fanns på andra planeter vill nu finna en plats för att återskapa sitt folk.

Stora slag i rymden, space opera, är inte min favoritgenre, så till min glädje handlar inte resten av boken om eventuell hämnd på den attackerande rasen. Istället fokuserar den på en  expedition av överlevande Sadiri som kommer till Cygnus för att leta upp bosättningar med övervägande sadiri-gener - taSadiri. Det finns aspekter av berättelsen som är förvånande: att befolkningen på Cygnus är glada blandningar av alla möjliga raser, men att de samtidigt är så öppna för att låta Sadiri leta "renrasiga" och hjälpa dem att producera ättlingar.

En annan aspekt är att de frigjorda moderna människorna, inklusive berättarjaget Grace Delarua, så lätt accepterar Sadiris heteronormativa och manligt centrerade kultur. En tredje sak är att den inledande katastrofen inte verkar ha större inverkningar på de överlevande Sadiri, förutom diskreta påminnelser om sorgen, men detta kan förklaras av Sadiris väl utvecklade känslodisciplin.

Men man kan lätt bortse från detta, för The Best of All Possible Worlds är en äventyrsroman, mycket underhållande trots (eller på grund av) att den inte gräver sig ned i möjliga konflikter. Grace Delarua, den med störst kunskaper om Sadiris seder och språk på Cygnus, blir utvald att följa med Sadiri-expeditionen. Det är spännande att få läsa om de olika miljöer och kulturer som slagit sig ned på Cygnus bördiga jord. Jag tycker om glimtarna av världens teknik och kultur, till exempel moderna operor byggda på Shakespeare-pjäser. Parallellt följer vi Delaruas personliga utveckling. Sadiri har en lågintensiv telepatisk förmåga, och i deras närhet börjar hon finna och utveckla den förmågan hos sig själv.

Jag tycker om Karen Lords värld av blandade men distinkta människoraser, och den acceptans som till största delen råder mellan olika världsåskådningar - hur mycket tror man på berättelsen om The Caretakers som hjälper och planerar civilisationernas öden? Mot slutet av boken får vi också en intressant förklaring av kosmologin som väcker fler frågor än den besvarar. En del av händelserna känns som bihistorier som gör berättelsen splittrad, men jag tycker ändå att boken är en spännande och underhållande historia om en planet och dess invånare, och jag vill gärna läsa fler böcker av Karen Lord.

Inga kommentarer: