onsdag 2 april 2014

Captain America - The Return Of The First Avenger

I Sverige tänkte man att Captain America fortfarande behövde draghjälp av Avengers, och bytte bort den poetiska ursprungstiteln The Winter Soldier. Men den svenska publiken verkar ha lagt Steve Rogers och hans alias på minnet, eftersom filmen susade upp till biotoppens förstaplats helgen efter premiären. Även jag klämde på mig 3D-glasögon och gick för att se vad som skulle hända. Liksom i sin första film har Captain America inga egentliga superkrafter, utan mänskliga förmågor boostade till max: styrka, hastighet, reaktionsförmåga - och så den fantastiska  oförstörbara skölden, som han använder mycket kreativt under sina fighter och flykter. Därför är actionscenerna under större delen av filmen på marknivå, man mot man, eller rafflande biljakter (även för mig som ofta tråkas ut av dem) eller skurar av skott att ducka undan.

Filmen har också ögonblick av lugn och vemodiga återblickar på tiden då Captain America levde sitt första liv. Det är ett fint sätt att knyta an till hans historia och visa att han fortfarande känner sig bortkommen i vår tid.


Några saker som gjorde att Captain America blev en av mina favoriter under Avengers-filmen var att han var stod fast vid att vara helylle bland alla cyniska hjältar och skurkar, och att hans mer jordnära förmågor kom till nytta när de behövdes. På samma sätt är det i den nya filmen: när illvilliga konspirationer visar sig ha penetrerat den viktiga skyddsorganisationen S.H.I.E.L.D. inifrån, framstår Captain America som den som kan rädda allt med sin ärlighet och hederlighet - och sina imponerande muskler, förstås. För att inte tala om medhjälparna Black Widow och Falcon, som också gör imponerande insatser. Självklart avslutas filmen med hisnande fight-scener på hög nivå och enorma luftskepp som sprängs och kraschar så att det mullrar skönt i biosalongen.
Den andra filmen om Thor fick en direkt fortsättning i det avsnitt av Agents of S.H.I.E.L.D. som följde efter filmpremiären. Allt som hänt med organisationen S.H.I.E.L.D. i Captain America - The Return Of The First Avenger kommer att ha ännu större konsekvenser för agenterna i TV-serien, och det skall bli spännande att se historien fortsätta där. Dessutom fortsätter en större historia på bioduken, vilket vi som satt kvar och såg scenen efter filmens eftertexter kommer att spekulera om tills vi vet närmare.


Inga kommentarer: