lördag 4 maj 2013

Iron Man 3

Mmm, Tony Stark, smart, stilig, rik och framgångsrik. Han kan vara hur nöjd som helst med sig själv, med sitt inkomstbringande företag, sin coola Iron Man-dräkt och med att han räddade hela världen (New York) från attackerande utomjordingar tillsammans med Avengers i somras.

Men framgången är inte bara ljuv. Ansträngningarna har tagit hårt på Tony Stark, han sover illa på nätterna och får panikattacker. Han kämpar emot ångesten genom att jobba nätterna igenom på att utveckla och förbättra sin dräkt. Det är tur det, för snart dyker nästa skurk upp och hotar honom och hela världen (USA).


I Iron Man 2 mötte vår Iron Man en motståndare i en likadan dräkt. I den här filmen möter han motståndare med annorlunda men jämbördiga krafter, vilket gör varje fight spännande. Det är intressant och litet skrämmande hur deras egenskaper och ursprung avslöjas bit för bit. Den mest formidable av dem är den iskalle Savin (James Badge Dale). Den utmärkte skådespelaren Ben Kingsley gör också en fantastisk insats som Mandarinen, mannen som tycks kunna skrämma hela landet till lydnad med sina grymma terrordåd.


Robert Downey Jr. och hans rollfigur Tony Stark är smarta, snabbtänkta män med humor som kan snacka sig ur tuffa situationer. Och filmen börjar med vänskapligt gnabbande med killkompisarna Happy Hogan (Jon Favreau), Colones Rhodes (Don Cheadle) och den erbarmligt tråkiga flickvännen Pepper Potts (Gwyneth Paltrow). (Allvarligt talat, hur kan hon vara en sådan gnällspik och samtidigt "det bästa som har hänt Tony"? Va?! Va?!) Men det är ändå inte tillräckligt för att lätta uppstämningen. Tack vare att RDJ är en av samtidens bästa storfilmsskådespelare känns allvaret i hans svåra situation, och motståndarna är verkligen hänsynslösa och till synes omöjliga att stoppa.


Shane Black som regisserat Iron Man 3 har också varit med och skrivit manuset, och bådadera har han gjort väl. Efter att ha läst den här artikeln om honom förstår jag vilken god känsla han har för vad filmen skall visa och få åskådarna att känna. Iron Man 3 känns tight med ett högt (men inte för högt) tempo, en bra blandning av dialog och action, en stämning som byggs upp trots alla urladdningar som sker, och riktigt läckra fightscener vilket förstås är det viktigaste i en actionfilm.

Hur många fler Iron Man-filmer kommer vi att få se? Jag vet inte, men om Shane Black och Robert Downey Jr. får behålla ledningen kommer vi i alla fall inte att behöva se några trötta, urmjölkade kassakor utan spännande, utmanande äventyr som Iron Man 3.


Inga kommentarer: