måndag 13 maj 2013

David Hockney på Abecita Konstmuseum Borås

I dagens internationella konstvärld är David Hockney en av fixstjärnorna: en konstnär vars verk säljs och köps för höga summor som säkra investeringar, men säkert också av uppskattning för hans konst. Under sin flera decennier långa karriär har man sett hans uttryck förändras och utvecklas. De senare årens iHockneys, verk målade på iPad, kan man fnysa åt eller gilla som förutseende. I en intervju häromåret berättade Hockney att han målar en tavla varje dag och mailar den till sina vänner. Jag skulle gärna stå på den maillistan!

Det som visas på Abecita Konstmuseum i Borås är huvudsakligen etsningar från Hockneys tidiga år som konstnär, de tre sviterna A Rake's Progress (1961-63), Six Fairy Tales (1969) och Blue Guitar (1977) - fulla titeln på den sistnämnda sviten är Blue Guitar: Etchings by David Hockney Who Was Inspired by Wallace Stevens Who Was Inspired by Pablo Picasso.

ur A Rake's Progress
A Rake's Progress är en variant av den kända bildsviten med samma namn från 1700-talet, den här gången med en ung Hockney som reser till New York och blir förförd av konstvärlden där. Humorn i bilderna och de lakoniska bildtexterna gör dem roliga men utan att man förlorar sympatin för den unge konstnären i hans motgångar.

Six Fairy Tales är hämtade från Bröderna Grimms samlingar; några hör till de mer ovanliga, andra är mer välkända men alla presenteras i sina ursprungliga grymma och ordkarga former. Hockneys illustrationer är lika kärnfulla och återigen nästan humoristiska i sin enkelhet. Men bredvid de spännande sagorna blir de faktiskt ganska blodlösa.

ur Six Fairy Tales
Serien Blue Guitar intresserar mig inte särskilt mycket. Men sammanlagt tycker jag om att ha sett vilken form David Hockneys konst hade under de här åren. Hans användande av djuptryck i flera färger måste innebära en noggrannhet inför detaljer och ett intresse för ytor och "artificiella" sätt att skapa skugga med hjälp av ett ökande antal streckningar i vinklar mot varandra. I mina ögon går det en röd tråd från det till användandet av datorer och ritprogram på iPad. Är man i närheten är konsthallen väl värd ett besök.

Länk till Abecita Konstmuseums sida om utställningen

2 kommentarer:

Börje sa...

Så spännande! De här tidiga verken av Hockney har jag inte haft en aning om. Tyvärr lär jag nog inte få tillfälle att se utställningen.

Jenny B sa...

Jag hade trott att utställningen skulle innehålla fler och nyare verk, men de här sviterna var intressanta de också. Det pågick flera andra utställningar samtidigt, så det var väl värt att besöka muséet om man är i närheten!