torsdag 2 maj 2013

Bonuskonsert i Konserthuset 2013

För oss som har abonnemang i Konserthuset är inte nöjet slut när vi har hört alla konserter i de välsammansatta serier. Vi bjuds också på en extra konsert mot slutet av säsongen - en verklig bonus att tacka för! Årets tema för styckena var minst sagt sagolikt.
Anna-Maria Helsing

Första stycket var Jean Sibelius underbara En saga op 9 (1901). Den kan låta ljus och klar, men dirigenten Anna-Maria Helsing drev den litet långsammare och tyngre än jag är van vid, vilket gjorde musiken spännande på ett nytt sätt. Partierna i svaga nyanser blev mycket svaga och avlägsna men glödde ändå, och det långa mer framåtdrivande partiet blev oerhört energiskt.

Likaledes kraftfullt lät Carl Nielsens Saga-dröm op 39 (1908), men något lättare och mer dansant. Och allra mest dansant lät förstås Hilding Rosenbergs Danssvit ur Orfeus i sta'n (1938), ett skönt modernt stycke som kan mäta sig med Gershwins Rhapsody in Blue. De ingående styckena i Rosenbergs svit har sinsemellan mycket olika karaktär, och både musiken och orkestern fick visa sin bredd. Det var en bra avslutning på en kort men intensiv och givande konsert!

Inga kommentarer: