torsdag 6 oktober 2016

Absolutely Fabulous

De snubblade ut i Londons jetset-liv och in i våra vardagsrum, sugna på fest, sprit och att hänga med dem som räknas. Nästan tjugofem år snubblar Edina Monsoon och Patsy Stone vidare, äldre och allt mer på efterkälken, fast det bryr de sig inte om. Edina är PR-manager inte bara åt Lulu utan numera även åt Emma Bunton, Baby Spice, och hon har skrivit en bok om sitt spännande liv! Men i världen av fotomodeller, kläddesigners och PR-managers pågår en ständig strid om vem som räknas och vem som är ute, och Patsy och Edina är på väg att halka nedåt!


Iklädd designerkläder från topp till tå, nu som från första början, är Jennifer Saunders Edina en konstant påminnelse om att modevärlden och dess strikta påbud om att vara trådsmal, veta vad som är det senaste och punga ut med cashen för det är tillgjord och i mångt och mycket löjeväckande. Men på samma gång dras vi till den lika mycket som Edina, för vem skulle inte vilja räknas till de vackra och framgångsrika och följa med när filmen glider in på en PR-fest där Kate Moss, Stella McCartney, Gwendoline Christie och Jon Hamm minglar?


Men det ofattbara händer: när Edina försöker komma fram först till Kate Moss råkar hon knuffa ned henne från balkongen i Themsen! Åh nej! Supermodellernas supermodell är död! Det blir landssorg, nej, hela världen lamslås, och Eddie och Patsy blir landets mest hatade och förföljda. För att undkomma lynchmobben flyr de till Cannes - ett genidrag, för på samma sätt som Eddie och ännu mer Patsy har en air av sextiotalsglamour, då det sågs som världsvant att leva på cigaretter och drinkar, är det Rivieran som bär på minnena av de pinuppor som levde drömlivet på stränderna och barerna. Är det kanske dags för de två vännerna att leva ut den drömmen nu?


En viktig ingrediens i den vilda mixen som alltid har utgjort Absolutely Fabulous, är att Joanna Lumley är en mycket bra skådespelare. Ständigt på jakt efter en ny drink, en till cigarett eller en snygg karl är Patsy intensiv och rolig, men hon kan bränna till i korta stunder av allvar, och det gör det extra roligt att se historien ta henne tillbaka till gamla jaktmarker med några sneda blinkningar till Some Like It Hot.


Förutom alla kändisar och designers som blänker förbi är det förstås väldigt roligt att se gamla bekanta upprepa sina roller från TV-serien: Bubbles, Catriona och Fleur, och inte minst den hårt prövade dottern Saffron, som faktiskt får några ögonblick av sympati i en underbar scen på en härligt flamboyant dragqueen-klubb. Alla ramlar på i sina vanliga roller, och Patsy och Edina är som vanligt för högljudda, för påträngande, för fulla och för jobbiga, men vad gör det när de har roligast av alla? De är vänner i vått och torrt. Absolutely Fabulous är en fin buddy-movie med extra allt i svindlande fart.


2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Gillade också att träffa damerna igen :)

Jenny B sa...

Ja, visst är det härligt att känna igen en massa detaljer och få se några nya personer i deras värld!